Római kamilla, a növénydoktor

iho   ·   2021.05.08. 12:00

Talán a világ legismertebb gyógynövénye a kamilla. Gyógyító hatásainak köszönheti nagy népszerűségét. Mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazható. Neve állítólag a görög chamos (föld) és milos (alma) szavakból ered, jelentése alacsony növésű, almaillatú cserje.

Egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrika egyes részein is találhatunk kamillafajokat. A két legismertebb kamillafaj a római kamilla (Anthemis nobilis) és a német kamilla (Matricaria chamomilla vagy Chamomilla recutita). Utóbbit magyar kamilla vagy orvosi székfű néven is szokták említeni. Közel azonos tulajdonságokkal rendelkezik ez a két csodálatos növény, mégis nagyon mások is. Mindkettő vadon nő, a római kamilla – virága a százszorszéphez hasonlít leginkább – egy csupán 18-20 centiméter magas évelő bokor, osztással szaporodik. A német kamilla viszont akár 30 centiméteresre is megnőhet, magról szaporodik.

A szorongás és a depresszió ellenszere

A római kamillát már az egyiptomiak is használták a halottak bebalzsamozásánál. A régi rómaiak tömjén- és italkészítés céljából gyűjtötték és dolgozták fel. A híres görög orvos, Hippokratész a menstruációs görcsök enyhítésére és a vértolulás kezelésére ajánlotta.

A kilenc szent gyógynövény között említették a középkori angolszász területeken. A római kamillát ezért angol kamilla néven is emlegetik. Enyhe nyugtatóként is használják, kiváló a depresszió kezelésére. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a levendulát, római kamillát és a nerolit tartalmazó illóolaj-keverék az intenzív osztályon kezelt betegek szorongásának szintjét egyértelműen csökkentette. 

Allergia kezelésére

A római kamilla illóolajjal hathatósan kezelhetjük a következő problémákat: izomfájdalmak, fejfájás és migrén, hasi és menstruációs görcsök, PMS tünetek és – mint fent is szó esett róla – álmatlanság. Antimikrobiális és antioxidáns szer. A szénanátha, a szezonális allergiás tünetek, a nyálkahártya-irritáció és -duzzanatok és az ahhoz társuló bőrbetegségek kezelésében jó eredményeket értek el vele.

Az ételallergia vagy ételérzékenység miatti bőrirritációk enyhítésében is segíthet. A pattanások kezelésére is érdemes használni, mivel a hormonrendszerre pozitívan hat, annak ingadozásait mérsékli.

A beteg növények gyógyítója

A szárított római kamillavirágok sok terpenoidot és flavonoidot tartalmaznak, az illóolajat gőz-desztillációs eljárással nyerik ki a virágokból. Édes, „zöld” almaszerű az illata. A német kamillaolajnál sokkal világosabb kék a színe.

A kamilla nem csak minket, embereket támogat. A növények doktorának is nevezik, mert ha egy beteg növény mellé kerül, akkor annak állapota láthatóan javul. Gyerekeknél is alkalmazható nyugtatásra, düh és hiszti esetén is. Mivel a kismedencei területen a véráramlást fokozhatja a római kamilla, állapotos hölgyek kerüljék használatát. Alkalmazása előtt érdemes szakember tanácsát kikérni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek