Romániában a legalacsonyabb a társasági adó

iho   ·   2024.04.12. 14:05
00_rumanien

Sokan nem tudják, azonban Magyarország keleti szomszédja igazi adóparadicsomnak számít, ugyanis Romániában a legalacsonyabb a társasági adó az egész Európai Unióban. Ismerje meg cikkünkből a román adórendszert.

A magyar vállalkozók már Románia uniós csatlakozásakor felfigyeltek a Fekete-tenger partjáig terjedő szomszédunkra, és már ekkor évi több száz magyar üzletember nyitott itt vállalkozást. Az uniós csatlakozás előtt még huszonöt százalékos tao volt érvényben Romániában, azonban ennek mértéke egyre alacsonyabb lett, amivel elérte a kormány, hogy egyre több külföldi befektető vesse meg a lábát az országban.

A versenyképesség növelése érdekében 2016-ra egy százalékra csökkent a társasági adó, és ehhez próbálták igazítani az osztalékadót is, hogy minél vonzóbb célponttá tegyék az országot mind a külföldi, mind pedig a hazai vállalkozók szemében, és minimálisra szorítsák vissza a fekete gazdaságot is, hiszen ilyen alacsony adóterhek mellett már nem érdemes kikerülni az adófizetést.

Jelen pillanatban is létezik az egy százalékos tao, igaz ebben a kategóriában csakis éves 25 millió forint árbevételig maradhat egy kft, efölött már három százalékos adóteher sújtja a cégeket, ami szintén barátinak nevezhető, hiszen egyetlenegy EU-s ország sincs ahol ilyen alacsony adózás volna érvényben. Mindehhez társul a 2023-ban öt százalékról nyolc százalékra emelkedett osztalékfizetési kötelezettség. Így tehát ha sikerül a mikrovállalkozási formában tartani román cégünket, akkor kilenc százalék, vagy tizenegy százalék adó megfizetése mellett tudunk vállalkozni Romániában. A legtöbb uniós államban maga csak a társasági adó magasabb ennél, nem beszélve még az ezen felüli osztalékról, valamint a sok más országban létező egyéb adófajtákról, mint például a Magyarországon bevett iparűzési adó.

Tudni kell azonban, hogy egy kft maximum 180 millió forint árbevételig működhet a kedvező adózást biztosító mikrovállalkozásként, efölött már tizenhat százalék nyereségadót köteles fizetni a cég társasági adó gyanánt. Nagy előny viszont más országok céges szabályozásaival szemben, hogy Romániában egy személynek több kft-je is lehet, így ha valaki megközelíti az évi 180 milliós árbevételt, akkor nyugodtan alapíthat egy másik vállalkozást is, amely szintén besorolható a mikrovállalkozói kategóriába.

Aki ezek után kedvet kapott a romániai cégalapításhoz, annak állnak rendelkezésére a KFTkreátor adószakértői, akik rövid határidővel megalapítják a megrendelők román vállalkozását.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek