Roncsrejtély a Huron-tóban, talán arannyal

MTI   ·   2013.12.12. 10:30

Egy 152 éve elsüllyedt, fából épített gőzhajó roncsára bukkantak az észak-amerikai Huron-tóban hat méter mélyen. A Keystone State nevű hajó Detroitból Milwaukeeba tartott, amikor 1861 novemberében egy viharban elsüllyedt, 33 emberrel a fedélzetén. Senki nem élte túl a szerencsétlenséget. Továbbra is rejtély, pontosan mi történt akkor.

A 10 méter hosszú, oldalkerekes gőzhajót utoljára mozgásképtelen állapotban látták Port Austin közelében 1861. november 8-án vagy 9-én – mondta David Trotter, aki társaival júliusban találta meg a hajó maradványait. A roncskutatók 48 kilométerre Harrisville-től bukkantak rá a hajóra, körülbelül hat méter mélyen a tó fenekén.

A Detroit egyik külvárosában élő, 72 éves Trotter már több mint 100 hajóroncsot tárt fel a Nagy-tavakon az elmúlt 40 évben. Tavaly megtalálták a Huron-tóban 1910-ben elsüllyedt New York gőzhajó roncsát. A Nagy-tavakban több mint ötezer hajóroncs van.

A Keystone State általában bevándorlókat szállított nyugatra, ahonnan teherrakománnyal tért vissza keletre. Utolsó útján azonban a feljegyzések szerint mezőgazdasági berendezések voltak a fedélzetén, ami furcsa szállítmány az év azon időszakában – magyarázta Trotter.

A hajó ráadásul gyorsan hagyta el a kikötőt, még mentőcsónakot sem vitt magával. Ez még rejtélyesebbé teszi az ügyet. Egyes legendák szerint nem gépek, szerszámok voltak a hajón, hanem a polgárháború egységeinek szállított felszerelést vagy aranyat – tette hozzá a roncskutató.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek