Rövid útmutató a kutyasampon kiválasztásához

iho   ·   2023.07.08. 12:00

Bár a fürdetés az egyik legegyszerűbbnek tűnő folyamat, de nagyon nagy gondosságot igényel a részedről, mivel ritka az a szalonodba betérő kutyus, amelyik örömmel fogja majd tűrni a fürdetést.

Fontos, hogy minden fajtát a szőrzetének megfelelő termékkel ápold, amelyet könnyedén beszerezhetsz például a GroomART kutyasampon kínálatából. Továbbá nem árt odafigyelned arra is, hogy a fürdővíz a kéz melegénél csupán egy kicsivel legyen melegebb.

Most, hogy ezeket átbeszéltük a következőkben adunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mi alapján érdemes kiválasztanod a szalonodban használt kutyasamponokat.

Kutyasamponok kiválasztása

A legtöbb valamire való készítmény betölti az elsődleges szerepét, ami nem más, mint a szőr és a bőr megtisztítása a szennyeződésektől, és a kellemetlen szagok csökkentése. 

De az már egyáltalán nem biztos, hogy az adott sampon ideális lesz-e a négylábú vendéged bőre számára. A kutyák bőrének pH értéke ugyanis 5,5 és 7,7 között mozog, ráadásul még jóval vékonyabb is az emberénél. 

Sőt, érzékenység tekintetében kutya és kutya között is lehet különbség, különösen a felnőtt ebek és a kölykök esetében. A fiatal kutyák bőre ugyanis még fejlődésben van, ami miatt sokkal több tápanyagot igényel, és nagyobb mértékben hajlamos a kiszáradásra. Éppen ezért számukra érdemes inkább egy kölyökkutya sampont választani.

A vásárlás előtt feltétlenül olvasd el az összetevőket!

A mesterséges illatanyagok és színezékek irritálhatják a kutyák szemét és bőrét, ezért a vásárlás során érdemes kiemelt figyelmet szentelned annak, hogy az általad kiszemelt sampon összetevői között fellelhetőek-e vagy sem. 

Ilyen lehet például az izopropil-alkohol, a propilén-glikol, a nátrium-lauril-szulfát, az ásványi olajok többsége, vagy a kőszénkátrányból származó színes pigmentek.

Ha azt látod, hogy tartalmaz a készítmény ilyen hatóanyagokat, akkor jobb, ha azt messziről elkerülöd

Válassz helyette inkább például egy kamillatartalmú kutyasampont, amely a baktériumellenes hatásának köszönhetően nyáron igazán jól alkalmazható hosszú szálú, sűrű bundájú ebek esetében. Ilyenkor ugyanis a meleg időjárás és a nagy szőrzet elzárja a bőrt, amelyen igazi baktérium paradicsom alakul ki.

De ugyanilyen hatékony lehet még a növényi keratint és édes mandulaolajat tartalmazó sampon is, amely kitűnő kiegészítő kezelésként szolgál a viszketés okozta másodlagos bőrfertőzés elkerülésében vagy az enyhe gyulladások visszaszorításában.

Ha pedig egy olyan készítményt szeretnél, amely bőrpuhító és szőrregeneráló hatással bír, akkor a zabkivonat tartalmú kutyasampon jelenti számodra a megfelelő választást. Főként a hosszú szőrű állatoknál érdemes alkalmaznod, mivel könnyen fésülhetővé teszi a bundát, és így sok kellemetlen perctől kímél meg téged és a négylábú vendégedet egyaránt.

Végső gondolatok

A fentebb leírtak tökéletesen rávilágítanak arra, hogy egy jól megválasztott és helyesen használt sampon nagyban hozzájárulhat a szalonodba betérő kutyák jóllétéhez. Így mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítanod arra, hogy a lehető legjobb készítményeket szerezd be számukra.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek