„Sáncugrás” Lightning II-vel

Trautmann Balázs   ·   2015.06.24. 08:45
sancug0

Az amerikai haditengerészet légi rendszerekért felelős parancsnoksága (NAVAIR) bejelentette, június 19-én sikeresen „sáncugrott” a Lockheed Martin F-35B Lightning II tengerészgyalogsági vadászbombázó repülőgéppel. A rövid nekifutással felszállni és lebegésből leszállni képes vadászgéppel az eredeti tervekhez képest négy hónappal később hajtották végre a sikeres és a típusváltozat szempontjából alapvetően fontos felszállást.

Könnyedén, elegánsan, mintha mindig így csinálták volna

A június 23-án nyilvánosságra hozott videón a marylandi Patuxent River repülőtéren felépített „sísáncról” rugaszkodik a levegőbe a BF-04 oldalszámú, az első teljes harci rendszerrel felszerelt prototípus. A videó szerint meglehetősen sima felszállást hajtott végre egy brit pilóta. A Reuters értesülései szerint a program ezen részét a brit királyi haditengerészettől és a BAE Systems-től érkezett berepülőpilóták hajtják végre. A rámpa kialakítása megegyezik a brit HMS Queen Elizabeth (R08) és az olasz Cavour (550) repülőgép-hordozók elején kialakított sánccal. Persze nem véletlenül: mindkét hajóegységet már az F-35B Lightning II-es üzemeltetésének megfelelően tervezték és építették meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek