Snowbird katasztrófa, életét vesztette a kötelék sajtófőnöke

iho   ·   2020.05.18. 09:57
cim

(fotók: Snowbirds, Facebook)

Nem sokkal felszállás után lezuhant a világhírű kanadai katonai bemutató kötelék, a Snowbirds egyik gépe. A hírek szerint a személyzet katapultált, a gép pilótája, Richard McDougall százados súlyos sérülésekkel életben maradt, utasa viszont, Jennifer Casey százados, a kötelék PR-főnöke, meghalt.

A formáció két gépe Brit Kolumbiában, Kamloops repülőtérről szállt fel, egy szemtanú videója szerint együtt emelkedtek, majd az egyik gép kivált, először meredeken felfelé mozgott, majd visszazuhant, a katapultálás a zuhanás utolsó szakaszában történt, a felvételekről nem derült ki, hogy volt-e idő mindkettőjüknek az ejtőernyő nyitására. Egyikük, feltehetően a baleset halálos áldozata, egy háztetőre esett.

A gépek egyébként egy olyan bemutató repülésre indultak, mint amilyeneket az Egyesült Államokban a Blue Angels és a Thunderbirds folytat, a nagyvárosok fölötti áthúzásokkal, a járvány ellen harcoló egészségügyiek és mások tiszteletére.

A The Aviationist arra emlékeztet, hogy a mostani baleset hét hónapon belül a második, ami a kötelék valamely épével bekövetkezett, tavaly októberben bemutató próbája közben zuhant le egy gép műszaki hiba miatt, akkor a pilóta szerencsésen túlélte az eseményt. Korábban 2007-ben és 2008-ban zuhant le egy-egy Snowbird gép, összesen hárman vesztették életüket.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a kötelék által használt egyhajtóműves, kétüléses CT-114 régi típus, régi példányokkal, a kiképzőgép első prototípusa 1960-ban szállt fel először.

Kapcsolódó hírek