Sofőr állás – egyenes út a sikeres karrier felé

iho   ·   2022.10.25. 07:55
00_iho_profession

Bár sok álláshoz tartoznak különféle előképzettségi vagy tapasztalati elvárások, akkor is megtalálhatjuk a számításainkat, ha nem rendelkezünk különösebb képesítéssel. Könnyen lehet például, hogy egy jogosítvány is elég a sikeres karrier beindításához.

A kiindulópont: vezetői engedély

Ha böngésztünk már a különféle álláshirdetések között, bizonyára tisztában vagyunk azok általában jellemző felépítésével és tartalmával. Amellett, hogy jó esetben megtudhatjuk, hogy az álláshely mit is kínál számunkra, tisztába kerülhetünk a munkáltatói elvárások listájával is. Az elvárások és juttatások listája sajnos kevesebb alkalommal van összhangban mint kellene, ám ez egy meglehetősen általános jelenség, amelyből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Annál is inkább nem, mivel sok álláshelyhez nem is szükséges különösebb előképzettség, mint belépő, elég lehet akár egy vezetői engedély is.

A munkaerőpiac elérhető állásai közül eleve sok esetben elvárás a B-kategóriás jogosítvány, ám egészen más a helyzet egy sofőr állás esetén, ahol lényegében a munkakörhöz adott tudás alapját képezi a vezetői engedély. Sokan talán nem is gondolnák, hogy egy sofőr állás már akár B-kategóriás vezetői engedéllyel is betölthető, hiszen ezt a munkakört a legtöbben inkább a teherszállítmányozáshoz, kamionokhoz kötik. Ez nyilván nem véletlen, hiszen az a szegmens is kiváló lehetőségeket rejt. A lényeg pedig igazából az, hogy egy sofőr állás is remek távlati lehetőség lehet mindenki számára. Semmiképpen se kényszermegoldásként tekintsünk rá, hiszen felelősségteljes és komoly feladatkörökről van szó.

B-kategóriás lehetőségek

A cím némiképp félreérthető lehet, hiszen egy sofőr állás esetén közel sem arról van szó, hogy a B-kategóriás jogosítvány csupán másodrangú álláshelyekhez juttathat minket. Tény, hogy jóval kisebb méretű járművekkel és csekélyebb tömegű szállítmányokkal lesz dolgunk, mint a teherszállítmányozás világában, ám sokak számára éppen inkább egy ilyen típusú sofőr állás élvez prioritást a magasabb kategóriákkal szemben. De mégis milyen sofőr állás lehet elérhető B-kategóriás jogosítvánnyal? Nos, első körben mindenképpen érdemes a különféle futár munkákat említeni. Legyen szó akár csomag- akár ételkiszállításról, ezek a feladatkörök igencsak népszerűnek számítanak.

Azt persze kár is lenne tagadni, hogy a futárkodás nem a legegyszerűbb fajtából való sofőr állás, hiszen – főleg a kiemeltebb időszakokban – akár egy napra is rengeteg cím juthat, melyek mindegyike számít a csomagok időben való leszállítására. Ettől függetlenül ezek az állások kiváló belépőt jelentenek a sofőrök világába és remek tapasztalati és fejlődési lehetőségeket tartogatnak. Ha csomagok helyett pedig inkább személyekkel foglalkoznánk, az is megoldható a B-kategória berkein belül. A taxisofőr állások is meglehetősen népszerűek, ennek pedig további fokozódása várható az utóbbi időszak gazdasági változásainak tükrében. Igaz, ebben az esetben már pályaalkalmassági vizsga is szükségeltetik a jogosítvány mellé.

Több, mint négy keréken

Ha egy B-kategóriás sofőr állás nem elégíti ki ambícióinkat, bátran léphetünk fentebb a kategóriákban. Ennek alapja azonban – első körben mindenképp – a B-kategóriás jogosítvány megléte. A kiindulópont tehát világos. Ezután pedig következhet a sofőr állás paletta egyik jól ismert kategóriája, a kamionsofőrök, vagyis a teherszállítmányozás világa. Ez egy sokak által jól ismert és űzött szegmense a sofőr állásoknak, mely nyilván nem véletlen. Bár a kamionozás egy külön életformával is együtt jár, a karrier- és kereseti lehetőségek ez esetben abszolút kiemelkedőek. Főleg, ha nemzetközi fuvarozásra adjuk a fejünket.

Egy ebbe a kategóriába tartozó sofőr állás ugyanis ritkábban marasztal bennünket a határokon belülre, sokkal jellemzőbb az, hogy Európa és a világ különböző pontjaira kell különféle árukat szállítanunk. A jellemzően nagy mennyiségű és nagy értékű áruk kamionnal való szállítása nem kis feladat, hiszen nettó és bruttó súlyban tekintve is több tonnáért felelünk. Ennek biztonságos menedzselése pedig tapasztalt, rutinos sofőrt kíván. Épp ezért egy ilyen sofőr állás semmiképpen sem kezdőknek ajánlott munkakör, de persze ezt alátámasztja a jogosítvány megszerzésének kritériumrendszere is. Ami biztos, hogy a teherszállítmányozás területén elérhető sofőr állások szinte kivétel nélkül kiváló kereseti lehetőségeket tartogatnak és bónuszként a munkánk során még számos helyet és országot is felfedezhetünk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek