Spielwarenmesse 2015: Nürnberg – business as usual

Horváth Gábor   ·   2015.02.08. 08:45
nurnspw15_0

Tulajdonképpen csak a nagy gyártók nem tettek ki igazán magukért az idei Spielwarenmesse alkalmából, de még ott is találkozni magyar vonatkozású modell újdonságokkal, még ha nem is a korábbi években megszokott mennyiségben. Valamelyest kárpótolhat minket, a MÁV-ot modellezőket, a kétféle magyar Nohab, amelyeket egyik előző írásunkban már részletesen bemutattunk.

Ugyanakkor, mindez csak a formaújdonságokra igaz, és még ott is csak félig. Hiszen magyar vonalon, vagy minket érintően, lesz ugyebár a Nohabok mellett még Truman, 2M62, orosz „birodalmi” kocsik („Batárok”), IC-kocsik, lengyel gyártású személykocsik és GYSEV-es Taurus. Ráadásul még nem is említettük a magánvasúti Traxxokat, Vectronokat, amelyek egy része szintén bejár hazánkba. Ha ezek az idén mind meg is jelennének, talán meg sem tudnánk őket egy év alatt venni!

A Nürnbergi Conferencia Központ (NCC) keleti bejárata: bal kéz felől a vasútmodelles csarnok kezdődik. A képre kattintva galéria nyílik (a külön nem jelölt felvételeket Joó Ferenc készítette)

Emellett még számos érdekességre bukkanhatott a szemfüles vasútmodellező, és éppen ez a jó egy ilyen kiállítással egybekötött játékvásárban! Mindenki teszi a dolgát, hirdeti magát méretének és vérmérsékletének függvényében, a háttérben információk áramlanak, üzletek köttetnek. Business as usual – a szokásos üzlet! Az előtérben pedig ott vannak a szépen vagy kevésbé feltűnően kiállított modellek, kiegészítők. Lehet, hogy éppen egy semmit mondó kiállítási tárgy lesz a végén a legérdekesebb, ha merünk körbenézni és kérdezni!

A kiállítóknak is jó visszajelzéseket ad egy ilyen esemény, akár közvetlenül a csarnokban, akár a zárást követően: a sajtóban, fórumokon, közösségi médiában megjelentek révén. Lehet, hogy ők már tudják, mivel fogják 2016-ban az idei, némileg visszafogott kínálatot kompenzálni? Biztosak lehetünk benne, hogy a nagyobb gyártók már egy-két évre előre gondolkodnak, terveznek, szerszámokat gyártanak, mint ahogy az NMJ Nohab projektje is már több mint egy évvel ezelőtt elindult a színfalak mögött.

Hogy ne feszítsük tovább a húrt, eláruljuk az evidenciát! A részleteket (szokás szerint) a képre kattintva megnyíló galériában, a képek alatt olvashatják. Hozzanak italt vagy szendvicset, hatvannyolc képes fotómaratonunk következik!

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek