Strapabíró lábbelik és csizmák horgászoknak

  ·   2020.11.03. 12:00

A horgászat során a lábunkon hordott csizmáknak vagy egyéb lábbeliknek lényegesen komolyabb jelentőségük van, mint azt a horgászok egy jelentős hányada gondolná. Persze egy-egy fagyos peca alkalmával ezek a nézetek rendre gyorsan megváltoznak.

A cikkben ezért is igyekszünk majd kiemelni a minőségi csizmák, cipők és lábbelik hasznosságát akkor, ha a horgászat kényelmes és komfortos mivoltáról van szó.

Hogy jön egyáltalán a csizma viselése a horgászat kérdéséhez?

Ha volt már olyan élményünk, amikor egész álló nap fázott mindkét lábunk a vízparton tartózkodva, akkor pontosan ismerjük erre a kérdésre a választ. Merthogy a peca nem mindig arról szól, hogy a verőfényes napsütésben élvezzük a kellemes levegőt, pihe-puha zöld pázsiton lépkedve.

A pergető és cserkelő horgászok, de sokszor a bojlis vagy feederes kollégák is pontosan tudják, mennyire fontos kelléknek bizonyulhat egy masszív horgász csizma vagy egyéb lábbeli akkor, amikor az időjárási körülmények igencsak távol vannak az ideálistól.

Az optimálisnak nevezhető horgász lábbeli legfontosabb ismérvei

Ideális esetben a horgászathoz használatos lábbeli kellően meleg, ugyanakkor mégsem izzad benne a lábunk. Vagyis pontosan azt a hőérzetet biztosítja a számunkra, ami akár egy hidegebb vagy igencsak hűvös napon kelleni fog a komfortérzetünk fenntartásához.

Persze az sem számít éppenséggel elhanyagolható szempontnak, hogy a horgászathoz alkalmazott lábbeli legyen kellően kényelmes. Vagyis az se jelentsen feltétlenül problémát, ha a halak után keresgélve több kilométert kell majd lesétálnunk.

Ennek fényében a horgászathoz használatos csizma vagy egyéb lábbeli beszerzését érdemes legalább olyan mértékben megfontolnunk, mintha csak a botok vagy az orsók beszerzéséről lenne szó. Elvégre egyáltalán nem mindegy, hogy a nap végére milyen állapotban lesznek majd a lábaink és persze mi magunk.

Mik legyenek a legfontosabb megfontolandó szempontok, amikor horgász csizmát választunk?

Elsőként gondoljuk át alaposan, hogy várhatóan milyen körülmények között fogjuk leginkább kiaknázni a horgász lábbelink adottságait. Pergetni, bojlizni, feederezni vagy talán rakózni fogunk vele? Mennyit fogunk menni, illetve ülni?

Mennyire van benne a pakliban az, hogy sáros vagy ingoványos terepen közlekedünk? Mennyire áll fenn majd annak a veszélye, hogy az ingoványos terepen lépdelve beázhat a cipő, komolyan diszkomfortossá változtatva ezáltal a horgászatot?

Hogyha sikerült pontosan felmérni az igényeket, onnantól kezdve lényegesen egyszerűbb lesz majd elkezdenünk a beszerzés megvalósítását. Vagyis pontosan tudni fogjuk, hogy mekkora, milyen karakterisztikájú és kaliberű lábbelire lesz szükségünk. Így nyugodtan indulhatunk útnak a vízpart irányába, mert a lábfejeink kényelme egész álló nap biztosított lehet.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek