Szakszervezeti vezetőnek mondott fel a BA

iho   ·   2013.08.23. 16:50

Mondvacsinált okokból, törvénytelenül mondott fel a Budapest Airport Zrt. a LESZ alelnökének, a báb „üzemi tanács” asszisztálásával. A lépésnek szerteágazó következményei lesznek, és a BA sötét titkai is napvilágra fognak kerülni – hangzik a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet weboldalán megjelent közlemény.

A reptérkezelő augusztus 22-i hatállyal bocsátotta el Molnár Zoltánt, a LESZ alelnökét. Azt kifogásolták, hogy ebédidejében az újonnan felvett munkatársakkal ismertette a cégnél tapasztalható, bizonyítottan létező problémákat. Az indoklás szerint a vállalat „jó hírnevét” rontotta ezzel.

A LESZ szerint Molnár Zoltán „társai mellé állt, amikor fenyegették őket, amikor embertelen munkarendeket vezettek be, személyes ellenszenv miatt kirúgták őket”.  A közlemény szerint ő jelentette a hatóságoknak a heteken át az álmennyezetből zavartalanul szivárgó szennyvíz ügyét, szóvá tette a Munkavédelmi Bizottság ellehetetlenítését, az orvosi szolgálat felszámolását, a hiányos egészségvédelmi programokat. Több mint ötvenen számíthatnak több százezer forintos kártérítésre az elcsalt pihenőidők után, ha a jogerős ítélet helyben hagyja az elsőfokú végzést. Épp a közelmúltban több mint tízmilliós kártérítést sikerült kiharcolni elsőfokon egy jogellenesen kamerával megfigyelt és szabálytalanul kirúgott BA-s kollégának.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy Molnár Zoltán a felügyelőbizottságban is kényes témákat feszegetett: a biztonsági területen tapasztalható szabálytalanságokat és visszaéléseket, alvállalkozói szerződéseket – például a vádlottak padján ülő korábbi jogi igazgatónő esetét –, a privatizációs szerződésben vállaltak be nem tartását, a csődbe vitt Minibusz üzletág valódi nyerteseinek kilétét. E témák felvetését – és napirendre vételük leszavazását – jegyzőkönyvek bizonyítják.

A Budapest Airport az elbocsátáshoz annak az „üzemi tanácsnak” a hozzájárulását kérte, jogerős Kúria-végzés ellenére lezavart megválasztásában a legnagyobb érdekképviselet, a LESZ részt sem vett – hangzik a közlemény.

A távirati iroda érdeklődésére a BA azt közölte: teljes mértékben törvényesen, az érvényes jogszabályoknak megfelelően mondták fel Molnár Zoltán munkaviszonyát. A dolgozó többszörösen megsértette mind a Munka törvénykönyve, mind a Budapest Airport előírásait, munkahelyi etikai szabályait, amikor a frissen belépett, még képzés alatt álló munkatársak előtt megpróbálta munkahelyét befeketíteni, hamis állításokkal megpróbálta a Budapest Airportot mint munkáltatót lejáratni, megkísérelte elijeszteni a leendő dolgozókat a repülőtértől - fogalmaz a társaság.

A repteret üzemeltető cég szerint mindez messze túllép bármilyen normális érdekvédelmi tevékenységen, sérti a BA jó hírnévhez fűződő érdekeit, gazdasági kárt okozott a repülőtérnek. Az ilyen magatartást egyetlen munkahelyen sem tűrik el, így a repülőtéren sem - áll az írásos tájékoztatásban.

Kapcsolódó hírek