Szett az aradi tizenhármak emlékére

iho/vasút   ·   2019.10.13. 09:00
fuggert_arad0

Tudnivalók a QuaBLA-hírlevélben, Börcs Lászlótól.

 

A Fuggerth reneszánsza IX. – Tábornokok emlékére!

Az aradi vértanúk az a tizenkét magyar tábornok és egy ezredes, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

(fotók: QuaBLA-hírlevél)

A tizenhat tábornoki szettet, amely három különböző formában kialakított betétkocsiból, és egy vezérlőkocsiból áll, a jeles évforduló emlékére privát kiadásban adjuk ki.

A vasúti szakzsargonban „tábornokinak” nevezzük a sötétzöld oldalfalon megtalálható vörös sávval felfestett kocsikat. Az elnevezés a tábornoki egyenruha nadrágján lévő piros hosszanti csíkról kapta nevét. Ezt a száz járművet tulajdonképpen azért jelölték meg vörös sávval, hogy a végrehajtó személyzet számára egyértelműen elkülöníthető legyen a fővonali 100 kilométer/órával közlekedő azonos típusú kocsiktól. Jelen járművek sebessége maximálisan 80 kilométer/órával lehetett az EV54a típusú hajtómű áttétele miatt.

  • A Bahv 4003-as pályaszámú személykocsi oldalfalán a kapcsolószekrény helyét kimartuk, további kisméretű ablak elhelyezése miatt. A homlokfalat lemartuk, új elemként harmonika átjárót helyeztünk el.
  • A Bahv 4005-ös pályaszámú személykocsi oldalfalán a kapcsolószekrény helyét kimartuk, további kisméretű ablak elhelyezése miatt.
  • A Bahv 4051-es pályaszámú személykocsi oldalfalán a kapcsolószekrény helyét kimartuk, további kisméretű ablak elhelyezése miatt. Az oldalfalat un. Ikarus ajtókkal egészítettük ki.
  • A Bahv 4051-es pályaszámú személykocsi oldalfalán a kapcsolószekrény helyét kimartuk, további kisméretű ablak elhelyezése miatt. Az oldalfalat un. Ikarus ajtókkal egészítettük ki.

  • Katalógusszám: 23130, pályaszám: Bahv 4003, korszak: IV., honállomás: Nyugati Pu.
  • Katalógusszám: 23131, pályaszám: Bahv 4005, korszak: IV., honállomás: Nyugati Pu.
  • Katalógusszám: 23132, pályaszám: Bahv 4051, korszak: IV., honállomás: Nyugati Pu.
  • Katalógusszám: 23139, pályaszám: Bat 5981, korszak: IV., honállomás: Nyugati Pu.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek