Szob beindul

Kadocsa Gyula   ·   2012.05.17. 12:30
00

A 2009-es újraindítás óta lassan, de folyamatosan fejlődik a Börzsöny Kisvasút, bővül a járműpark. Pedig a szűkös anyagi lehetőségek mellett a többszöri lopások is hátráltatták a fejlődés menetét. Az L60-as, NDK gyártású csatlórudas kisdízel motorgenerálon esett át a közelmúltban, frissült erővel várja nyári szezon beindulását. Működik a 2009-es kisvasúti napon felavatott C50-es is, ezen kívül egy igazi kuriózum, egy Škoda kisdízel is a vontatójármű-állomány tagja. Remények szerint még a nyár első felében szolgálatba állhat a jelenleg felújítás alatt álló MD40 001-es is. A személykocsi-állomány alapjai a teherkocsi alvázra épített „Királyrét” tipusú kocsik.

Tolt üzemben érkezik a vonat Szobra<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A kerékpárturizmus egyre növekedő igényeit kielégítendő akár bicajainkkal együtt utazhatunk (mondjuk felfelé, visszafelé pedig kényelmesen leereszkedhetünk),  az egyik nyitott változatra lehajtható kerékpártartó konzolokat szereltek, ha nem lenne elég a peronokon a férőhely. Nagyobb kerékpároscsapat igénye esetén akár plusz kocsi is bevethető. Új járművek is épülnek: az egyik a már a 2009-es kisvasúti napon  is készülőfélben lévő UV pótkocsi. Az ex BKV-s kocsi fékrendszerét némileg átalakították, megkapta a kisvasúti központi vonókészüléket is. A jármű átadására remélhetőleg hamarosan sor kerül, melyen akár kerekesszékel is lehetőség lesz az utazásra vagy akár reprezentációs rendezvények színhelyévé válhat. A másik épülőfélben lévő kocsi egy étkezőkocsi lesz, aminek az oldalfalai egy eredetileg bemutató célra készített csonka Bhv kocsiból származnak.

A szobi végállomás

Paulik János, aki ügyvezető igazgató, mozdonyvezető, jegykezelő, idegenvezető, gépész és lakatos egy személyben, elmondta: július első szombatján délelőtt 11-kor ünnepélyes szabadtéri istentiszteletet tartanak Máriakúton, amely alkalomból egyszerre két vonat indul, az egyik Szob vasútállomástól, a másik pedig Márianosztráról, majd Máriakútnál találkozva egymással szemben állva várják meg a mise végét. A Börzsöny Kisvasút napjára 2012-ben is augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor.

Kapcsolódó hírek