Szolidarítás a magyar irányítókkal: a VIDA közleménye

iho/repülés   ·   2021.07.29. 12:20

Az osztrák szervezet szerint a budapesti kormány visszaélt a pandémia miatt kapott felhatalmazással. A sztrájkot tiltó rendelet precedenst teremthet?

A magyar kormány csődjének nevezte a német VIDA légügyi szakszervezet irányító szakosztályának vezetője azt, hogy Budapest egy kormányrendelettel gyakorlatilag eltörölte egy munkaügyi bírósági ítéletet, adja hírül a 168.hu. Daniel Liebhart a közleményben emlékeztetett arra, hogy a magyar bírósági ítélet kimondta: a magyar légiirányítók tervezett sztrájkja a jobb munkakörülmények érdekében jogszerű lett volna.

A bírósági döntéseket nem szabad megkérdőjelezni még Magyarországon sem” – figyelmeztet a Vida szakszervezet vezetője, aki a HungaroControlnál dolgozó kollégáknak teljes támogatást ígér.

Az osztrák szakszervezet kifogásolja azt is, hogy a kormány ezzel a rendelettel megtiltotta a jövőbeli sztrájkokat is. „ Ahogy a kormány eljárt, az a sötét múlt diktatúráira emlékeztet” – hangsúlyozta szakszervezet a szakosztály elnöke, és utalt arra, hogy a magyar kormány a folyamatban lévő tárgyalásokba avatkozott bele, amelyeket nemzeti jogi, valamint nemzetközi szerződések és szervek szabályoznak.

Véleménye szerint a magyar kormány visszaélt a parlament által a pandémiával összefüggésben nyújtott jogi felhatalmazással. „Ha ez a magatartás precedenst teremt, akkor csak idő kérdése, hogy más kormányok is kövessék ezt. Magyarország egy jogállam, és egy jogállamban a jogot tiszteletben kell tartani” – mondta Liebhart.

Az osztrák szakszervezeti vezető szerint amellett, hogy a kormány a munkavállalói jogokat lábbal tiporta, a beavatkozása tragikus következményekkel járhat a magyar légibiztonságra nézve. "A magyar kollégák stresszelnek, aki mindennapos félelemben él amiatt, hogy holnap utcára kerülhet, nem tudja jól végezni a munkáját” – hangsúlyozza Daniel Liebhart, a VIDA Légügyi Szakszervezet irányító szakosztályának elnöke.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek