Szuhojok kilenc méterre az amerikai rombolótól – videók!

iho   ·   2016.04.15. 13:45
cim

Tovább zajlik a vita a tengeri incidensekről: a Balti-tengeren Kalinyingrádtól 70 kilométerre, nemzetközi vizeken hajózó Donald Cook rombolóra először Szu-24-esek repültek rá, „legalább tucatszor”, ahogy az amerikaiak állítják, illetve a kéthajtóműves, változtatható szárnyállású bombázók többszöri látogatása után egy Kamonv Ka-27-es tengerészeti helikopter közelítette meg a hadihajót – hét alkalommal.

A Szuhojok egyike kilenc méterre húzott el a romboló mellett-felett, amit az amerikaiak érthető mód nem tudtak másképp értékelni, mint „szimulált támadást”, azzal együtt, hogy a gépek törzse és szárnyai alatt csak póttartályok voltak függesztve.

Jól sikerült felvétel az egyik Szuhojról (fotók, videók: US Navy)

Az orosz sajtó úgy tálalja a történéseket, hogy az amerikai haditengerészek „megrémültek” a Szuhojok megjelenésekor, amelyek az „elforduló manővert” amúgy „a vonatkozó nemzetközi szabályok betartásával” hajtották végre, legalábbis Igor Kornyasenkov védelmi szóvivő szerint, aki azt is hozzátette: „az amerikai romboló hajózási szabadságának elve nem írja felül az orosz repülőgépek szabad repülésének elvét”.

Az amerikaiak szerint azonban nem egészen így néz ki a dolog, friss nyilatkozatában John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az oroszok repüléseit, sőt, jelezte, a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a Donald Cook akár le is lőhette volna a támadást szimuláló, a megengedettnél a hajóhoz jóval közelebb áthúzó gépeket.

Áthúzás közel és alacsonyan: ha ütközik a gép, ki a felelős?

A két nagyhatalom között 1972 óta létezik külön kétoldalú megállapodás arra nézve, hogyan kell elkerülni az incidenseket, milyen kommunikációs csatornák használatával lehet megelőzni a „félreértéseket”. A mostani  történetéhez hozzátartozik az is, hogy a gépek személyzetével a rombolóról többször  próbáltak kapcsolatba lépni az erre szolgáló frekvencián, de sem a Szuhojok, sem a Ka-27-es pilótái nem reagáltak.

Az amerikaiak nem annyira egy valóságos támadástól tartottak, hanem attól, hogy a Szuhojok annyira alacsonyan és agresszívan manővereztek, ami komoly balesetveszélyt jelent, erre utal a Cook kapitányának nyilatkozata, amely szerint nem volt szakszerű, nem volt profi az orosz pilóták repülése.

A Kamov hétszer közelítette a rombolót

Ha mondjuk az egyik „támadó” esetleg egy ütközés következtében lezuhan, és ha azt a másik fél a gép lelövésének állíthatja be, innentől komoly annak veszélye, hogy az incidens konfliktussá eszkalálódik. Ugyancsak felelőtlennek minősítik amerikai források az orosz pilóták ténykedését abból a szempontból is, hogy a Donald Cook a rárepülések idején épp egy lengyel helikoptert fogadott és indított, vagyis fokozott volt a baleset veszélye. Akár a túl közel repülő harci gépek okozta turbulencia is kockázatot jelenthetett volna a fedélzet felett mozgó helikopterre nézve, de az amerikaiak a Szuhojok megjelenésekor azonnal leállították a gyakorlást.

A The Aviationist szakportál egy korabeli videofelvétellel emlékeztetett arra, hogy 1968 májusában egy Tu-16-os orosz bombázó hasonló manőverek közepette szenvedett katasztrófát, a Badger az Essex hordozó körül végrehajtott alacsony áthúzások után, emelkedés közben átesett és a tengerbe zuhant.

Maga a Donald Coook egyébként szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, 2014. április 10-én, a Krím orosz megszállása után, a Fekete-tengeren volt részese hasonló incidensnek, és érdekes mód akkor is Szu-24-esek hajtottak végre imitált támadást a romboló ellen.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.