Te mennyire ápolsz szoros barátságot a street fooddal?

iho   ·   2022.05.05. 12:00

Kétféle ember létezik: egy, aki él-hal a street foodért, a másik pedig aki csak az otthona vagy egy hangulatos étterem kényelmében hajlandó falatozni. Te melyikbe tartozol?

Bármit is felelsz, biztosan visszaemlékszel a nyolcvanas-kilencvenes évekre, amikor nagyjából kétféle étel között választhatott az, aki az otthonán kívül szeretett volna valamit gyorsan bekapni. Te a lángost vagy a hurka-kolbász kombót választottad volna?

Szerencsére azonban az elmúlt harminc-negyven évben nagyot változott gasztronómia terén (is) a világ, így ma már igazi fine dining minőségű ételekhez is hozzá lehet jutni nagyon rövid idő alatt.

Mert hogy alapvetően a street food lényege nem az, hogy silány minőséget adjon, hanem hogy minél magasabbat minél gyorsabban!

Az étlap pedig egyre bővül…

A lángos-kolbász érát követte a gyros-kebab uralta világ, és persze ezzel is nagyon sokáig beértük. Biztosan neked is vannak bulis-koncertes hajnalig tanulós-dolgozós emlékeid, amikor a sarki gyrosos szinte szó szerint megmentette az életed.

Ma már azonban finomabbnál finomabb sült húsok, levesek, saláták és külföldi országok ételkülönlegességeihez juthatunk hozzá a pizza Szeged  jóvoltából!

Ha valami gyors és finom ételre vágysz, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, és ehhez olykor még ki sem kell tenned a lábad az utcára. 

Persze ilyenkor szinte halljuk az egészséges életmód képviselőit, akik egy emberként horkannak fel és kezdik skandálni, hogy márpedig a street food és a vele járó gyors étkezés nem tesz jót a testünknek. Hogy ez mennyire van így, azt már dietetikusok tömkelege vizsgálta, és igazából úgy tűnik, egyelőre nem találtak rést a pajzson.

De mennyire egészséges a street food?

Ezzel persze nem azt állítjuk, hogy a street foodnál egészségebb étel nincs a világon, inkább azt szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a street food minősége az elmúlt években rengeteget változott, és szinte mindenhol lehet már kapni nagyon egészséges, vega és vegán, laktóz- és gluténmentes ételeket. Nincs ez másként a Pizzafutár Szeged étlapján sem, ahol a klasszikus pizza és tésztaételeken kívül számos olyan fogást találhat az érdeklődő, ami bármilyen diétába azonnal beilleszthető.

Az pedig, hogy ezeket az egészséges és finom ételeket behabzsolod, vagy lassan, alaposan rágva, az ízeket kiélvezve fogyasztod, már rajtad múlik!

Élj vele bátran, de mértékletesen!

Mint minden esetben, itt is igaz a mértékletesség. 

Ha nem esel túlzásokba, ha nem táplálkozol egysíkúan, akkor bármi belefér az étrendedbe, és épp ez a szép benne. Hogy az egyensúly nem bomlik fel attól, hogy egy gasztrotúrán istenieket eszel, míg a hét többi napján odafigyelsz az étrendedre, és nem eszed túl magad.

No, melyik street food lesz a következő, amit kipróbálsz?

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek