Tigrisek Afganisztánba: véget ért a modernizálási program

iho   ·   2014.03.07. 19:00
cim

A német hadsereg tegnap átvette az utolsó példányát annak a tizenkét Tiger UHT harci helikopternek, amelyeket az afganisztáni missziók teljesítésére, a földi csapatok támogatására, konvojok védelmére és felderítő feladatok végrehajtására módosított az Airbus Helicopters.

A mérföldkövet jelentő tizenkettedik forgószárnyast az Airbus Helicopters németországi, Donauwörth-i gyárában adták át a német fegyveres erők 36. Harci Helikopter Ezredének. Az üzemben, három csoportban négy-négy Tiger UHT támadó helikoptert építettek át az Airbus Helicopters és a német szövetségi védelmi tárca közös programja szerint, amit 2011-ben indítottak el.

A gépen jól látható a bömlő elé épített porszűrő

Az ASGARD (Afghanistan Stabilization German Army Rapid Deployment) konfiguráció része a hajtóművek felszerelése homokszűrőkkel, a gép lövedék-állóságának javítása, bevetési adatrögzítő és a többnemzetiségű bevetésekhez szükséges bővített kommunikációs rendszer beszerelése. A német hadsereg első, ASGARD-szintű modifikált Tiger helikoptereit 2012 decemberében, Mazar-e Sharif körzetében vetették be.

Mostanáig az ASGARD-konfigurációra átépített Tiger-gépek már több mint ezer repült órát teljesítettek a német hadsereg kötelékében, ezzel is demonstrálva a helikopterek magas szintű megbízhatóságát, bevetési eredményeit és a földi csapatok támogatásának hatékonyságát.

„A Tiger ASGARD program az Airbus Helicopters és a német hadsereg közti sikeres és szoros együttműködés eredménye – mondta az Airbus Helicopters Germany vezérigazgatója, Wolfgang Schoder. – A mai átadás annak jele, hogy képesek vagyunk kifejleszteni és végrehajtani olyan módosításokat, amiket az Afganisztánhoz hasonló, igen kemény feltételeket támasztó bevetési környezet megkövetel.”

A helikopterek fontos szerepet játszanak a földi csapatok támogatásában, a konvojok védelmében <br>(fotó: military_today)

Az ASGARD-átépítéseket az Airbus Helicopters Donauwörth-i gyárában hajtották végre, ott, ahol a német Tiger UHT támadó helikopterek végszerelése zajlik.

Az Airbus Helicopters összesen több mint száz, különféle variációkban készült Tiger helikoptert adott Németország, Franciaország, Spanyolország és Ausztrália fegyveres erőinek. A gépek több mint 50 ezer órát repültek, ebből 7500 órányi harci tevékenységet hajtottak végre afganisztáni, líbiai, mali és szomáliai hadműveletekben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek