Tippek az ecsettel történő makettfestéshez

iho   ·   2022.12.01. 12:00

A makettek festésének folyamata sok gyakorlást igényel. Az alábbi cikkben az ecsettel való festés körülményeiről írunk. Fontos elfogadni a tényt, hogy nem lehet azonnal csíkmentesen dolgozni, idő szükséges, mire a legszebb eredmények megérkeznek. 

Hígítsuk a festékeket!

Az egyik legfőbb tippünk, hogy a festékeket hígítani érdemes, hiszen egyetlen rétegben lehetetlen tökéletes fedést biztosítani. Az ecsetes módnál különösen javasolt a hígítás, méghozzá a gyártó saját termékével. A Modellfutár makettkiegészítők kategóriájából ecseteket, hígítókat is beszerezhetünk! A megfelelő eszközöket és kellékeket még a munka előtt célszerű gondosan összeválogatni. 

A színek kiválasztása is körültekintést igényel, a legélethűbb példányok megkövetelik a legpontosabb színárnyalatot. Segítséget jelent a makettek festési útmutatója, valamint a gép, jármű története. 

Az ecsetes festés előtt kihagyhatatlan lépés az alapozás! Erre a célra tökéletesek például a spray formátumú alapozók, melyek szintén elérhetők a korábban említett webáruházból! 

A festékek felvitelénél követendő példa a több rétegben történő felhordás, eleinte kisebb mennyiségekkel. Sajnos nincs konkrét recept, magunknak kell rájönni és kitapasztalni, hogy melyik termékkel a legjobb dolgozni. Gyakorláshoz bevethető például tusfürdős flakon vagy tejfölöspohár, így nem megkímélhetjük a makettünket az első néhány körös teszteléstől. Természetesen az élesben történő munkát semmi sem helyettesíti. 

Ecsetes festés praktikák

A tapasztalatszerzés elsődleges, ahogy az ismétlés is. Tehát az egyes lépéseket újra és újra gyakorolni kell, akkor is, amikor úgy hisszük, hogy már szép az eredmény. 

Száraz ecsettel nem szabad dolgozni! Mindig be kell nedvesíteni a munka megkezdése előtt. Több rétegben, apránként vigyük fel a választott festéket. Nagyobb felületen a legszebb eredményt széles, lapos ecsettel érhetjük el!

Az ecset húzásiránya jobbra fel, balra le, vagyis a festés iránya merőleges az előzőleg felvitt rétegre. Nem nyomjuk rá erősen a felszínre, elegendő, ha épp csak kicsit meghajlik a hegye. 

A frissen festett területen nem szabad javítani! Kizárólag száradás után javítsuk a hibákat! Vizes akrilok esetében hajszárító is alkalmazható, a segítségével meggyorsítható a rétegek közötti száradási idő. 

Záró lépések a színezés utánra

Amint elkészültünk a makettfestéssel, fontos, hogy lehetőleg pormentes helyre tegyük a makettet! Meg kell várni, hogy rendesen megszáradjon, megkössön, ennek időtartama a festék típusától függ. 6 órától egészen egy hétig terjedhet. Jó megoldás, ha például egy műanyag dobozba helyezzük a modellt, de gondoskodjunk a kellő levegőzésről! Vagyis oldalt és fent apró lyukakat célszerű fúrni a szellőzés érdekében. Egészen kicsiket, hogy a por és szennyeződések ne jussanak be. 

Záró tippként elmondható, hogy a minél több gyakorlás és kísérletezés vezet a leggyönyörűbb végeredményekhez. Türelem és kitartás kérdése mindez!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek