Tippek, hogy könnyebben menjen a tanulás

iho   ·   2023.07.03. 12:00

A tanulás sosem volt egy egyszerű feladat, az viszont elkerülhetetlen, hogy egyszer érettségizni, vizsgázni kelljen. Nem csoda tehát, hogy sokak számára problémát jelent a megfelelő felkészülés, kezdve egészen az általános iskolától egészen az egyetem végéig. Pedig számtalan olyan trükk van, aminek köszönhetően könnyebben meg lehet jegyezni az anyagot, így egy fokkal egyszerűbbé válik a felkészülés. 

Ebben a cikkben tippeket osztunk meg veled, hogy könnyebben menjen a tanulás. 

Ki kell zárni minden zavaró tényezőt!

A helytelen időmenedzsment, a halogatás, a motiváció hiánya, valamint a figyelemzavar egyaránt befolyásolják a tanulás eredményességét. A legfontosabb tehát, hogy kizárjunk midnent, ami nem ide tartozik és előkapni azt a könyvet vagy füzetet. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa úgy igyekszik segíteni ebben, hogy kész vázlatokkal szolgál, amiket aztán egy kicsit átdolgozva máris könnyebben megjegyezhetjük az anyagot. Tartozik hozzájuk fogalomlista, tesztek, kérdések és válaszok, minden, amire a felkészüléshez szükség lehet. Könnyű velük tervezni, hiszen tényleg csak arra van szükség, hogy beosszuk, melyiket és mennyit tanulunk meg egy nap alatt. 

A hatékony tanulási folyamat azonban a tökéletes hely megtalálásánál indul. Ahhoz ugyanis, hogy koncentrálni tudjunk, nemcsak csendre és nyugalomra, hanem egy kényelmes asztalra és székre is szükség van. Viszont fontos, hogy ne érezzük magunkat annyira elkényelmesedve, hiszen így a figyelmünk lankadna, idővel már csak a pihenésről szólna az egész. A tanulás pedig nem folytatódna tovább.

Találjuk meg a tökéletes helyet!

Mikor még általános iskolába jártunk, akkor nem volt kérdés, hogy hol tanulunk. Általában otthon, a szobában volt a legkönnyebb dolgunk, egy idő után azonban nem feltétlenül ez lesz a legmegfelelőbb helyszín. Amikor csapatostul készülünk, esetleg kollégiumba járunk, akkor máris szükség lesz egy másik sarokra, ahol a leghatékonyabban megy a tanulás. Egy saját élettér persze mindig jó, ahol senki sem zavar, de a körülmények nem mindig adottak.

Lakótárs, szobatárs esetén nagyobb az esély arra, hogy gyakran kizökkenünk a folyamatból, így nem árt külső helyszínt keresni, ahol rendszeresen tudunk a feladatra koncentrálni. Legyen az egy kávézó, egy könyvtár, egy tanulószoba, esetleg a szabad levegő, mindenkinek szüksége van egy-két bevett helyre, így váltogathatjuk a helyszínt, nem lesz gond az ingerekkel.

Pomodoro-technika

Manapság már számtalan olyan hatékony tanulási módszer van, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. Aki koncentrációs nehézségekkel küzd, annak a legjobb választás a Pomodoro-technika, ami még az 1980-as években lett kidolgozva. A lényege, hogy 25 percig csak egyetlen dologgal foglalkozzunk, ne osszuk meg a figyelmet. Ezt követi egy 5 perces szünet, ahol inni, enni, mosdóba menni is lehet. Majd jöhet újabb 25 perc tanulás. A ciklust négyszer kell megismételni, és akkor jöhet egy hosszabb, 25 perces szünet. 

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek