Titkok a tökéletes jalapeño termesztéséhez

iho   ·   2023.09.15. 10:25
FOKEP_jalapeno-gondozasa

A jalapeño paprika az egyik legismertebb, egyúttal leginkább elterjedt mexikói chilifajta. A sikerét többek között annak is köszönheti, hogy az erőssége még a csípős ízekért annyira nem rajongók kedvét is általában elsőre elnyeri. A vastag, zöld színű bőrrel büszkélkedő zöldség számtalan formában megvásárolható: frissen, pácolva, füstölve és szárítva. Úgyhogy a felhasználási lehetőségek száma majdnem végtelen az esetében, és nem csupán a mexikói vagy tex-mex konyhákban.

Mi jellemzi a jalapeño paprika termesztését?

Két jó hírünk is van azoknak, akik szívesen találkoznának kedvenc paprikafajtájukkal a saját kertjükben. Ez az a zöldség, ami viszonylag könnyen termeszthető, különösebb kihívások nélkül, ráadásul, ha minden körülmény megfelelő, akkor az éves hozam sem csekély. A jövőre nézve mindenképpen megéri olyan konyhai módszereket elsajátítani, amik az elrakást támogathatják, például szárítás, füstölés, pácolás, esetleg savanyúság készítése. Alapvetően sokféle éghajlati közegben termeszthető, de tagadhatatlan, hogy szülőhazájához hasonlóan a meleg időjárást kedveli a legjobban, konkrétan minél magasabb a napos órák száma, annál jobb.

A termesztésére kétféle módszer is kínálkozik. Az első a földes variáció, azaz mondhatni a hagyományos termesztés. A másik, ami jó hír lehet panelben vagy udvar nélküli házban élőknek, hogy a balkonon megfelelő ládákban is könnyedén nevelgethető. 70-80 napon belül tapasztalható az érés. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő vízelvezetés, és a folyamatos öntözés. A trágyázás ugyan nem kötelező, viszont vitathatatlan, hogy a növényeknek nagyon jót tesz, vagyis a teljes siker érdekében nem célszerű ezt a lépést mellőzni. Határozottan sokat jelenthet a bevetése a vegetációs periódusban.

Mitől válhat bőségessé a termés?

A jalapeño paprika betakarításánál kulcsfontosságú a jelenlét, és a rendszeres, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy állandó betakarítás, mert csak ilyen módon borítékolható a bőséges termés, valamint a folyamatos növekedés, fejlődés. Ha mindez adott, akkor többé nem kell nélkülözni a csípős ízeket a fogásokból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek