Titkos repülési program

MTI   ·   2013.05.22. 22:08
Brit kutatók online adatbázisba összegyűjtötték az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorizmusellenes titkos programja keretében működtetett repülőjáratokkal kapcsolatos összes információt. Ez az adatbázis adja az eddigi legrészletesebb képet a CIA-műveletről, az egész világra kiterjedő börtönök és a fogolyszállítás rendszeréről.

Az adatbázisban a gyanúsítottakat szállító repülőjáratokra vonatkozó adatokat gyűjtötték össze: 2002 és 2006 között több mint 1500 repülőjáratról állapítható meg, hogy bizonyíthatóan vagy gyaníthatóan részt vett a titkos programban. Az érintett repülőjáratokat több csoportba sorolták aszerint, milyen szilárd bizonyíték van rá, hogy CIA-járatok voltak. Az összegyűjtött adatokból fény derült a kifutópálya-transzferekre, vagyis arra a gyakorlatra, hogy az amerikai hírszerzés hogy megnehezítse a fogolyszállítási útvonal rekonstruálását egyes gyanúsítottakat félreeső repülőtereken átrakott egyik repülőről a másikra írta a The Guardian című brit lap.

Az adatbázis létrehozása három évig tartott, két brit egyetem és egy jogvédő alapítvány dolgozott rajta. Az adatok frissíthetők a később napvilágra kerülő esetleges újabb információkkal.

Kapcsolódó hírek