Több pénzt a kedvezményes bérletek árkiegészítésére

MTI   ·   2011.09.29. 13:27

Törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé hat megyei jogú város fideszes, illetve KDNP-s polgármestere annak érdekében, hogy a Ház emelje meg a kedvezményes árú helyi utazási bérletek után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés mértékét.

Kósa Lajos, Debrecen, Borkai Zsolt, Győr, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár, Szalay Ferenc, Szolnok, Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján és Habis László, Eger kormánypárti polgármestere – akik egyben országgyűlési képviselők – csütörtökön nyújtotta be a parlamentnek a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvény módosítására tett javaslatát, amelynek indoklásában hangsúlyozzák: a helyi közlekedésben teljesített kedvezményes utazások után biztosított fogyasztói árkiegészítési tételek mértéke 2006. január 1-je óta változatlan, míg a működtetési, üzemeltetési költségek és a menetdíjak folyamatosan emelkednek.

Ezért azt indítványozzák, hogy a törvény kihirdetését követő 15. naptól a megyei jogú városok és egyéb települések esetében emeljék meg a kedvezményes helyi bérletek utáni fogyasztói árkiegészítést. A megyei jogú városok esetében ez azt jelentené, hogy például a kizárólag autóbuszra váltott kedvezményes havi bérlet után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés a jelenlegi 2.030-ról 2.984 forintra nőne. Emelkedne a villamosra, a trolibuszra és a több járműre váltott helyi bérletek utáni árkiegészítés mértéke is, csakúgy, mint az egyéb településeken a kedvezményes autóbuszbérletek utáni kiegészítés.

A budapesti kedvezményes helyi bérlet fogyasztói árkiegészítése nem változna.
Az előterjesztők szerint mára a vidéki közösségi közlekedési rendszerek elérték a működőképességük határát, mind működési, mind beruházási oldalról „egy olyan negatív gazdálkodási spirálba kerültek”, amely beavatkozás nélkül rövidtávon a szolgáltató társaságok ellehetetlenülését okozza. A javasolt törvénymódosítás ennek a „nem kívánt következménynek” a megelőzését szolgálja – írják.

Kapcsolódó hírek