Tonik - rázva, nem keverve

iho   ·   2021.10.06. 12:00

A tonik először egy ital volt, majd az arcápolásból lett ismert szó, manapság pedig a hajápolók közé is beférkőzött. De ne keverjük a szezont a fazonnal, hiszen míg italként egy megosztó ízvilágról van szó, addig a kozmetikai iparban nagy az egyetértés a tonik jótékony hatásairól. 

Teljesen más a két termék, az arc- és hajápolásban egy erős tisztító, pórusösszehúzó folyadékról beszélünk, amely a bőr optimális állapotát hivatott visszaállítani. Míg az arcon ez egyértelmű, hiszen tinédzserkorban kerül először a listára az arcápoló tonik, addig a hajápolásban egy viszonylag új fejlesztésről van szó. Bár a hatásmechanizmus szinte ugyanaz.

A fejbőrre szánt tonikok azért jók, mert a korpás, viszkető, égő fejbőr kezelésre szorul, amit nem lehet letudni egyetlen samponnal. Komplexen kell gondolkodni a problémamegoldáson, amelynek egyik eleme a fejbőr tonikkal való kezelése. Az egészséges haj feltétele ugyanis az egészséges fejbőr. Minden elváltozás, ami érezhető vagy látható, már azt jelzi, hiba van a rendszerben.

A korpa jól látható, főleg a fekete ruhán, a viszketés, égő érzés nagyon kellemetlen tud lenni, nem beszélve a vakarózásról. Az olyan egészségügyi panaszok, mint a pikkelysömör vagy a seborrhoeás bőrgyulladás persze szakszerű, orvosi segítséget igényel. 

Amikor nincs jól a fejbőr

A fejbőr egyik gondja a száraz vagy a zsíros korpa lehet. A kevés vitamin, a stressz, kialvatlanság, egyoldalú táplálkozás, a kevés folyadékbevitel mind okozhatja a bőr kiszáradását. Ilyenkor például a sarkon és a könyökön is látszódnak ennek jelei. A krémezés egy jó megoldás, de fontos, hogy a kiváltó okot is feltérképezzük és megszüntessük. Ez a száraz korpánál sincs másképp, gondoljuk át  táplálkozásunk, a stresszfaktorokat az életünkben, milyen termékeket használunk, és ezzel párhuzamosan természetesen jöhet a speciális hajápolás.

A Hair-Line webáruház által forgalmazott, kimondottan korpás hajra való Semi di Lino Scalp termékcsalád egy lehetséges alternatíva. Itt a sampontól a tonikig minden megtalálható.

Ezek a termékek egyet jelentenek a célzott és hatékony kezeléssel, kimondottan a fejbőr egyensúlyának megteremtéséhez lettek kifejlesztve. A bennük lévő pre- és probiotikumok egyensúlyba hozzák a fejbőr baktérium flóráját és szabályozzák a faggyútermelést. A radírral eltávolítható az elhalt hámsejtek garmadája, így az első használat után is már észrevehető a javulás, hiszen nem hullik a vállra a sok apró árulkodó pehely. A tonizálás pedig megnyugtatja a fejbőrt. Ezek a speciális termékek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a normál hámlási ritmus helyreálljon, alábbhagyjon a korpásodás, majd rendszeres kezeléssel meg is szűnjön. 

Tonik hajnövesztéshez

Persze, van olyan tonik is, ami a hajnövekedést gyorsítja. Az Alfaparf Milano Yellow termékcsaládjának egyik darabja kimondottan arra szolgál, hogy aktiválja a szőrtüszőt, ezzel gyorsítva a haj növekedését. A tahiti algát tartalmazó tonik egy ásványi anyagokban, fehérjékben, vitaminokban nagyon gazdag anyag, amely mindennapos használat esetén fejti ki jótékony hatását. Egy hajhullósabb időszak, betegség után ajánlott a használata, hogy új energiával töltse fel a hajhagymákat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek