Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00
Jin Air, Boeing 737

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak. 

Befejezte a széles látószögű síktükrök „telepítését” 22 Boeing 737-800 és 900 típusú repülőgépének csomagtartójába a koreai Jin Air. A tükröket hosszas költségelemzést követően azért szerelték fel, hogy csökkentsék a „kabinfenntartási költségeket”, és megkönnyítsék, egyben meggyorsítsák az utasok kézipoggyászainak elhelyezését.

Mi is volt a korábbi gyakorlat? Az ülések fölötti poggyásztartó státuszát – van-e hely, vagy sincs – az utasok rendre úgy állapították meg, hogy az ülésekre felállva, a karfákon egyensúlyozva lestek be a rekeszekbe. Ez egyrészt rendre kisebb balesetekhez vezetett, másrészt a nem rendeltetésszerű használat idejekorán elnyűtte az üléseket, használhatatlanná tette a karfákat, ráadásul viszonylag pepecselős, időigényes a művelet.

A jeju-i (a Koreai-félsziget délnyugati partjainál fekvő, hasonló nevű szigeten lévő Jeju Nemzetközi Repülőtér és a szöuli Incheon közötti a világ egyik legforgalmasabb légiútvonala, a mindössze 450 és még valahány kilométert a Korean például Airbus A330-assal repüli!) székhelyű légitársaság erre a japán, a speciális tükrök gyártásában szakértő Komy cég árajánlatnak ismeretében azt mondta, inkább tükröket szereltet a csomagtartók mennyezeti felületére, mintsem folyamatosan, komoly összegeket költsön a székcserékre. A tükörszerelés folyamata még tavaly, az év végén indult, és a közelmúltban fejeződött be. Az utasoknak immáron elég egy alapos pillantást vetniük a tükörre, hogy megállapítsák, érdemes-e kísérletet tenni kézipoggyászuk begyömöszölésére az adott fakkba. Van a megoldásnak egy másik előnye is, jelesül a légiutas-kísérők a tükrök segítségével a beszállás korai szakaszában, illetve a leszállást követően könnyebben megállapíthatják, akad-e gyanús, nem odaillő, vagy talált tárgy a csomagtartókban.

Most, hogy a 737-esek megtükrösödtek, a Jin Air sűrű székezésű, négy, egyenként 393 férőhelyes, kétosztályos konfigurációjú 777-200ER-esét is ellátják a Komy tükreivel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek