Ufó? Vagy egy balul sikerült orosz fegyverkísérlet?

iho/repülés   ·   2012.06.18. 09:00
topolm_cim

Ufójelenség tartotta izgalomban néhány napja több ország lakosságát a Földközi-tenger keleti partvidékén, de amit láttak, az feltehetően egy nem tökéletesen sikerült orosz rakétakísérlet eredménye lehetett.

Az oroszok ugyanis az ufó megjelenésekor indították Topol nevű interkontinentális ballisztikus rakétájuk egyik példányát a Kapusztyin Jar rakétakísérleti telepről, Asztrahany körzetéből. Az egyik, hivatalos orosz verzió szerint a kísérlet sikeres volt, és a rakéta (feltehetően éles töltetet nem tartalmazó) robbanófeje elérte a kazahsztáni célpontot, és a közel-keleti térségben megfigyelt jelenség maximum a hordozórakéta egyik fokozata lehetett.

Több szakértő azonban valószínűnek tartja, hogy a ballisztikus eszköz „eltévedt”, és amit Törökországban, Libanonban és Izraelben láttak az emberek, az a légkörbe visszaeső, majd darabokra széthulló fegyver volt.

Az interkontinentális ballisztikus rakéta egy izraeli szakértő szerint 2-300 kilométer magasra emelkedett, Libanon felett 80 kilométer magasan kezdődött a megsemmisülése, az a különös felhőszerű képződmény pedig a széthulló rakétatest és az üzemanyag lehetett.

A Topol-M egy moszkvai díszszemlén

Izrael számára a furcsán végződött orosz rakétakísérlet azért okozhatott nagy visszhangot, mert az első Öböl-háború idején ennél kisebb teljesítményű, de hasonló ballisztikus rakétafegyverektől szenvedett el sorozatos támadásokat Irak részéről.

A Topol-M egy háromlépcsős, silóból és mozgatható kilövőállásról is indítható, szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballisztikus rakéta, becslések szerint 2000 és 10 500 kilométer távolságban lévő célpontok ellen használható. Hossza majd 23 méter, a robbanófej súlya 1200 kilogramm.

Kapcsolódó hírek