Új Ganz-úszódaru a vizen – 18 év után először

MTI   ·   2013.07.16. 08:15

Tizennyolc év után újra úszódarut bocsátott vízre a Ganz Danubius Úszódaru- és Hajógyár. A révkomáromi hajógyárban a szerkezet második példánya is befejezés előtt áll - tájékoztatott Szabó Endre, a vállalkozás igazgatója.

Mindkét darut egy orosz társaság rendelte, amelynek már hét hasonló gépe van, és elégedett volt a berendezéssel. A már vízre bocsátott hajó szeptember végére készül el, a másik jármű egy hónap múlva követi.

A teljesen felszerelt úszódaru súlya közel ezer tonna. A 800 tonnás hajótest a révkomáromi hajógyárban készült, a 150 tonnás daru acélszerkezetét Nyergesújfalun, a mozgatóberendezés legnagyobb darabjait a tatai fogaskerékgyárban készítették. Az 1500 lóerős hajómotorok spanyol gyártmányúak, a propellerek Hollandiából érkeztek.

A daru különlegessége, hogy ötven mérföldig korlátlanul eltávolodhat a parttól, és ömlesztett áru átrakására használható. Óránként 6-700 tonna anyagot képes hajóról hajóra átrakni, vagy a part és a hajó között megmozgatni. Emelőhoroggal 40, markolókanállal 25 tonnát képes felemelni. Emelési magassága 34 méter, ezt 37 méteres körben képes teljesíteni.

Az igazgató elmondta, cégük, a Ganz Danubius 1993-ban bezárt angyalföldi úszódaru gyárának jogutódja. Mérnökirodaként tíz főt foglalkoztatnak, a két most épülő úszódaru értékesítésével 2013-ban árbevételük meghaladja a 10 millió eurót.

Szabó Endre elmondta: a gyár bezárásakor műszaki igazgatóként dolgozott, majd a felszámolótól megvette a név- és emblémahasználati jogot, valamint a teljes tervdokumentációt. „A több évtized fejlesztéseit tartalmazó, rendszerezett tervtár nem kellett senkinek. A MÉH-be akarták vinni, de egy forintot ráígértem a kilónkénti árra, így kaptuk meg” – idézte fel a kezdeteket.

Mivel a Ganz valamikor sorozatban gyártotta a most a szlovákiai Révkomáromban épülő darukat, világszerte legalább ezer példányuk létezik, Brazíliától Kínáig. A társaság kezdetben ezek szervizelésével foglalkozott, majd holland megrendelésre gyártott önürítős nyílóbárkát – mondta el az igazgató.

Kapcsolódó hírek