Újabb négymilliárdot fektetnének buszvásárlásokba Pécsett

iho   ·   2013.06.22. 13:01
A pécsi közgyűlés a nyári szünet előtti utolsó rendes ülésének legfontosabb témája az új buszok beszerzése volt – írja a bama.hu. Bár a részletekről majd később szavaznak, de lehetőség van a korábban megismert 1,2 milliárd forintos hitelen túl újabb, négymilliárdos kölcsön felvételére. A Tüke Busz Zrt. most ahhoz kapott felhatalmazást, hogy pályázhasson a négymilliárdos hitelre az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programjához.

A hitelből a társaság új csuklós buszokat szeretne venni. Ebből az előzetes kalkulációk alapján mintegy 40–45 csuklós jármű vásárolható. Az 1,2 milliárdos kölcsönből nagyjából huszonöt busz szerezhető be, túlnyomórészt szóló járműveket szeretnének ebből hozni. Vagyis összesen 65–70 új busszal gyarapodhat a pécsi járműpark, ami azt jelenti, hogy le tudják cserélni a legöregebb és legrosszabb buszokat, az Ikarusokat, amelyek közül most hatvan fut Pécsett, kilencet a közelmúltban vontak ki a forgalomból. A szóló buszokat várhatóan szeptemberre tudják beszerezni.

A buszbeszerzésre szóló hitel jóváhagyása mellett a közgyűlésen arról is szavaztak, hogy a Tüke Busz évi 900 milliós támogatását félmilliárddal kipótolják.

Kapcsolódó hírek