Újra jár komp Borsodból Szabolcsba

MTI/iho   ·   2017.05.28. 08:47

A komp működését először 1784-ben említették a hivatalos feljegyzések, a vízi jármű pedig egészen 1994-ig szállította az utasokat és a járműveket a Tisza két partja között. A komp újraindítására a helyieknek több mint huszonkét évet kellett várniuk. A két régiót a jövőben kerékpárutak is összekötik majd: 2016 végén kormányhatározatban rögzítették, hogy Rakamaz, illetve Tokaj és Tiszabecs között kerékpárút épül ki a Tisza töltésén. Ez lesz Magyarország egyik legnagyobb olyan kerékpárútja, amely nem közút mellett vezet és nincs annak közelében sem.

De vissza a vízhez! A teljes kompberuházás értéke a vízi és a szárazföldi létesítményekkel együtt meghaladta a 100 millió forintot, a fejlesztés hat embernek biztosít munkalehetőséget. A kompról bármikor és viszonylag gyorsan le lehet választani a hajót, ami ezzel alkalmassá válik turisták hajóztatására is. A komp a következő két hétben ingyen szállítja a kerékpárokat, a motorkerékpárokat és a gyalogosokat a Tisza jobb és bal partja között. A szállítóeszköz minden nap reggel nyolc órától este nyolc óráig óránként közlekedik Dombrád és Cigánd között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek