Üldözés Székesfehérvártól Zágrábig

MTI   ·   2012.07.23. 13:42

Székesfehérvártól Zágrábig üldöztek a magyar, majd a horvát rendőrök egy szlovák rendszámú autót, amelynek a vezetője fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról, majd menekülés közben áttörte a határsorompót, így jutott át Horvátországba. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn arról tájékoztatott: vasárnap este, nem sokkal 20 óra után egy kék színű Skoda Fabia megállításához kérték a somogyi rendőrök a zalaiak segítségét. A szlovák rendszámú autóban egy férfi ült, aki előzőleg az M7-es autópálya mentén, Székesfehérvár közelében 14 ezer forintért tankolt egy benzinkúton, de fizetés nélkül, nagy sebességgel továbbhajtott az autópályán a horvát határ felé.

A zalai rendőrök a jelzést követően azonnal próbálták feltartóztatni az autót, biztosították a két letenyei határátkelőt, és értesítették a horvát és a szlovén hatóságokat is. A menekülő autó sebességére és a többi közlekedő biztonságára való tekintettel a rendőrök csak kísérni tudták a szlovák kocsit, azt megállítani nem lehetett. Az autópályán megpróbálták lassításra bírni, de a sofőr még a rendőrautóra is „ráhúzta” a kormányt, hogy egérutat nyerjen. Az ámokfutó a letenyei autópálya-átkelőhöz érve, fékezés nélkül, a sorompót áttörve áthajtott Horvátországba. A szlovák személygépkocsi az áttöréskor a forgalmi sáv melletti asztalt az ellenőrző fülke oldalának vágta, amitől az beszakadt, oldalsó üvegei kitörtek.

A háromsávos átkelő egyik sávjában autó állt, így az üldözöttet „felelősséggel feltartóztatni itt sem volt lehetséges” – közölte a rendőrség. Az autó üldözését a határtól már a horvát rendőrök folytatták, s végül Zágráb térségében állították meg és fogták el a gépkocsi vezetőjét. Az üldözés és a határáttörés során személyi sérülés sem az autópályán, sem a határátkelőn nem történt. Az ügyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon közúti veszélyeztetés, rongálás és tiltott határátlépés bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek, és felvették a kapcsolatot a horvát rendőrséggel az elkövető felelősségre vonása érdekében.

Kapcsolódó hírek