Ünnepelje a Kulturális Örökség Napjait a Zsuzsival!

iho/vasút   ·   2022.09.16. 15:00
zsuzsivonat

Szeptember 17-én, szombaton épületbejárással és helytörténeti túrával várja az érdeklődőket Magyarország legrégibb keskeny nyomközű erdei kisvasútja.

Idén szeptember 17-én és 18-án tartják Európa- és Magyarország-szerte a Kulturális Örökség Napjait, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épített és kulturális értékekre és bemutassa azokat a kiemelkedő épületeket, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt.

A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Az idén száznegyvenedik születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút idén újra csatlakozik az eseménysorozathoz, így az érdeklődők szeptember 17-én közelebbről is megismerhetik Debrecen történelmének és kultúrájának e pótolhatatlan épített örökségét, a Zsuzsit.

„Minden mívelt nemzet (...) nemcsak kegyelettel viseltetik, de fennállását is biztosítani igyekszik azon műemlékeknek, melyek daczolva a századok viharaival, egyenként művelődési történelmének egy-egy dicső lapját, ősei munkájának egy-egy századokra szóló jelét képezik” – 150 éve, 1872. április 7-én kelt rendeletével hozta létre a magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményünket, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát.

A Zsuzsi Erdei Vasút a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 17-én, szombaton épületbejárással és helytörténeti túrával várja az érdeklődőket, akik az élményteli kisvonatozás előtt megtekinthetik a műemléki védettség alatt álló Kismotorszín és Nagyfűtőház épületét, beleshetnek a vasúti háttérmunkákba és beszélgethetnek a mozdonyvezetőkkel a vonat körüli kulisszatitkokról Az utazást követően Hármashegyalján helytörténeti túra várja az utasokat, melynek során további érdekességeket lehet megtudni a Zsuzsi és a Hármashegyi-erdő történetéről. Az érdeklődők választ kaphatnak többek között olyan kérdésekre, mint például:

  • Milyen céllal hozták létre 1882-ben a Zsuzsit?
  • Kiről kapta a Zsuzsi nevet a gőzmozdony?
  • Milyen szerepet játszott az erdő és a kisvasút Debrecen és környéke életében?
  • Milyen mozdonyokkal és milyen nyomvonalon közlekedett a vonat régen és most?
  • Milyen történelmi emlékeket őriz az erdő a kisvasút nyomvonalán?
  • Az idei kerek születésnap után jövőre milyen évfordulóra készül a Zsuzsi?

A Zsuzsi Erdei Vasút szombati programja:

  • 9:30-kor „A Ruyter utcai kiinduló állomás a kulisszák mögött” címmel vezetett túra indul a műemléki épületekben.
  • A vonat 10:00-kor indul Hármashegyaljára,
  • ahova 10:50-kor érkezik.
  • 11:10-kor Erdei Nóra idegenvezető vezetésével helytörténeti túra indul a Természet Házától a Hármashegyi-kilátóig.
  • 12:40-kor a Természet Házában helytörténeti kvízben lehet részt venni, értékes nyereményekért.
  • 13:00-kor „Kérdezd a vasutast!” címmel beszélgetés indul a mozdonyvezetővel.
  • A vonat 14:00-kor indul vissza Debrecenbe.

A programon való részvétel ingyenes a menetjegy megfizetése mellett. Az utazási tarifákról ide kattintva, a Zsuzsi Erdei Vasút honlapján lehet informálódni.

(Nyitóképünk forrása: Zsuzsi Erdei Vasút/Pénzes József)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek