Ünnepelje Csömödéren a kisvasutat!

iho/vasút   ·   2017.06.20. 11:15
csomoderi_kisvasuti_nap0
Hogy hova utazhatnak szombaton? Ide!

A Csömödér–Kistolmács 760 milliméter nyomtávú kisvasút az 1910-es évektől a Hercegi Esterházy Hitbizományi Erdei Iparvasút néven erdészeti-szállítási céllal kiépült zalai vonalhálózat menetrend szerint szezonális-turisztikai személyforgalmat is bonyolító gerincvonala. Csömödértől Bázakerettye északi határáig az Alsó-Válicka ligetes teknőjét követi, majd a vízválasztón át lekanyarog a Béci-patak völgyében meghúzódó Kistolmácsi-tóhoz. A szárnyvonalak Pördefölde, Szentpéterfölde, Várfölde, Bánokszentgyörgy–Bucsuta, illetve Oltárc térségében az Alsó-Válicka mentét és mellékvölgyeit „tárják fel” a rönkszállítás számára. Az 1990-es évek végén két gőzös érkezett a kisvasút nosztalgiavonatainak továbbításához, 2000-ben pedig elkészült az 1923-tól kezdődően kiépített Lenti–Szilvágy kisvasúthálózat és a csömödéri vonal összekötése. Ennek köszönhetően 2000 óta a harminckét kilométer hosszú Lenti–Kistolmács szakaszon közlekednek a személyvonatok. Az üzemeltető Zalaerdő Zrt. gondoskodik a pályarendszer és a gördülőállomány fenntartásáról.

Aznap, június 24-én a Közlekedéstudományi Intézet, az Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda és a Zalaerdő Zrt. összefogásának köszönhetően a csömödéri kisvasutat – az ünnepnapi rendezvény keretében – egy változatos zalai körutazással Budapestről is könnyedén felkereshetik az országjárást kedvelő kisvasútbarátok. A MÁV Start és a GYSEV a csömödéri kisvasút ünnepnapi rendezvényét vasúttal felkeresők 50 százalékos kedvezményes alkalmi menettérti jegyet válthatnak. A menettérti jegyet/jegyeket a csömödéri rendezvény helyszínén le kell bélyegeztetni.

A körutazást a következő útvonalon lehet megtenni: Budapest-Déli pályaudvarról a 6.30-kor induló vonattal Zalaegerszegig, majd onnan a csak aznap közlekedő vonattal (10.25) Csömödérre. Innen kisvasúttal (13.00) Kistolmács, majd autóbusszal (15.45) Nagykanizsa lehet az úti cél, ahonnan a 17.00-kor induló gyorsvonattal, balatonszentgyörgyi átszállással térhetünk vissza a fővárosba.

A kisvasút nap programjai 11:15-től 13:00-ig

  • 11.15 Megnyitó. A vendégeket köszönti: Kovács Ferenc vezérigazgató-helyettes
  • 11.30–12.15 Öreg Kerka Néptáncegyüttes bemutatója
  • 12.15–13.00 Egzotikusállat-bemutató

Kísérő programok egész nap (10.30–16.30)

  • Gyógynövény bemutató és kóstoló
  • Népi játszóház – bőrözés és népi baba készítése
  • Kézműves foglalkozás – levendulababa és tobozmanó készítése
  • Fazekas bemutató
  • Népi játszótér gyermekeknek
  • Készségfejlesztő gyermekfoglalkoztató (Mikkamakka Játszóház)
  • Vasútmodell bemutató

További részletek és információ

Zalaerdő Zrt. Csömödéri Vasútüzem
telefon: 92/579-033, 30/474-2146, 30/474-2079
e-mail: erdeivasut@zalaerdo.hu
www.zalaerdo.hu
A kisvasúti nap részletes programajánlója

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek