Úttörővasút 67, Gyermekvasút 25

Váczi Viktor   ·   2015.04.14. 21:15
00kicsi

Az építkezést 1948-ban kezdték meg Széchenyi-hegyen, a kisvasút napi ünnepségeit is ezen a végállomáson tartották, ahol a térzenét az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar szolgáltatta. A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány nevében Gáspár János köszöntötte a résztvevőket, a Gyermekvasút vezetője pedig a járműpark folyamatban lévő felújításáról beszélt.

Kezdődhet az ünnepség!<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A különvonat tizenegy órakor indult útjára, megállás nélkül haladt Szépjuhászné állomásig, ahol több programmal is készültek a szervezők. Kényelmes körsétával a helyszínen mutatták be a kisiskolásoknak megrendelhető erdőismereti foglalkozást. Az érdeklődök betekinthettek a forgalmi irodába és közelről megismerkedhettek a gyermekvasutasok munkájával. Az állomás parkolójában sorakoztak a BKV nosztalgiabuszai: az Ikarus 180-as, a nullszériás 260-as és az utolsó piros orrú 280-as. Átszállás (és persze a forgalmi szolgálattevő jelzése) után indultak a buszok Budakeszire, ahol a Rózsa utca sarkán kiállított 376,589 pályaszámú gőzmozdonyt és a Himnusz-emlékművet tekinthették meg a résztvevők.

Készen áll a lillafüredi motorkocsi is

A különvonat 14 órára érkezett meg Hűvösvölgy végállomásra. Itt a Gyermekvasút Múzeuma és modellező szakköre várta a vendégeket. A vontatási telepen a kék nosztalgia-motorvonatot és a frissen felújított szalon-mellékkocsiját, illetve a C50-es mozdonyból és a kisvasút legidősebb kocsijából álló rövid szerelvényt lehetett kipróbálni. A rendezvényt ebéd zárta a Gyermekvasutas-otthonban, a kisgyerekek kivágóból Mk45-ös dízelmozdonyt is összerakhattak.

A Gyermekvasút egész évben várja az utasokat. Május 31-én Gyermeknap alkalmából ismét látványos programokra számíthatnak a gyerekek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek