Vagyonvesztés rendezése a jegyzett tőke leszállításával

iho   ·   2021.09.06. 12:00

Számos olyan helyzet adódhat egy cég vagy vállalkozás könyvelésében, amikor egy igazán jó pénzügyi szakember szó szerint aranyat ér. A különböző helyzetek rendezése, mint amilyen például a vagyonvesztés is, sokféle módon kezelhető, amelyek számos kellemetlen következmény elkerülését eredményezhetik. 

Szakmai programok mérlegképes könyvelőknek

A kiváló pénzügyi szakemberek nemcsak a Közlönyt olvassák, hanem rendszeresen kötelező és nem kötelező képzéseken keresztül frissítik tudásukat annak érdekében, hogy ügyfeleik céljait a lehető legoptimálisabban segíthessék. A jogszabályok ugyanis számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy például a vállalkozás tőke helyzetét rendezhessük, ám ehhez szükséges ismerni és megfelelően alkalmazni is ezeket.

A Perfekt Zrt. a profizmus jegyében rendszeresen szervez szakmai programokat, kifejezetten pénzügyi szakemberek, valamint mérlegképes könyvelők számára, hogy ezáltal is támogassa őket munkájukban. A Perfekt Zrt. aktuális programjai között megtalálja azokat a szakmai előadásokat, amelyek a legfrissebb változásokat és az aktuális adózási ismereteket is átadják a résztvevők számára. 

A tőke helyzete - sarkalatos kérdés

Mivel napjainkban már a számviteli beszámoló is azonnal az online rendszerbe kerül, ezért a tőkevesztés azonnal láthatóvá válik a benyújtott mérleg alapján. Amint a cégbíróság a tőkevesztésről értesül, az automatikusan törvényességi felügyeleti eljáráshoz vezet. Ilyenkor a tőkehelyzet minél előbbi, de legalábbis a megadott határidőn belüli rendezésére azonnal sort kell keríteni annak érdekében, hogy a kényszertörlési eljárást mindenféleképpen elkerüljük. 
Természetesen az ideális helyzet az, ha már a leadás előtt megtörténik a tőke helyzetének rendezése, hogy a fenti gyakorlattal ne is szembesüljünk.

A tőke helyzetének rendezése a jegyzett tőke leszállításával

A jegyzett tőke csökkenthető a tőketartalék vagy az eredménytartalék javára, azonban nem lehet kevesebb a jegyzett tőke mértéke annál, amit a cég társasági formája alapvetően megkíván. 

Mikor nem élhetünk ezzel a módszerrel? A fentiek is rávilágítanak, hogy nem alkalmazhatjuk ezt a megoldást abban az esetben, ha a cég jegyzett tőkéje éppen annyi, amennyi minimálisan elő van írva. Ahogy negatív előjelű saját tőke esetében sem tudjuk alkalmazni a leszállítást.

Érdemes még ilyenkor megvizsgálnunk, hogy élhetünk-e a feltételes tőkeleszállítással, amikor a tőke leszállításával egyszersmind a törzstőke emelése is megvalósul. Ilyenkor a társaság tagjainak közös döntésére is szükség van és az emelésnek úgy kell megvalósulnia, hogy az ismét elérje a minimálisan meghatározott értéket. A szabályról a Polgári törvénykönyv 2013. évi V. törvény 3:202.§ -ában olvashatunk, de a részvénytársaságokra nézve is megfogalmaz hasonló szabályt a 3:308. §.

Amennyiben a tulajdonosok úgy határoznak, hogy a jegyzett tőkét csökkentik, akkor ezt a cégbírósági bejegyzésen felül a könyvekben is rögzíteni szükséges.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek