Vajon mely fehérjebevitel a legmegfelelőbb sportoláshoz?

iho.hu   ·   2024.07.18. 09:30
www.rizsfeherje.hu

A fehérjebevitel fontossága tagadhatatlan, hiszen szerepet játszik az izomépítésben, regenerációban és az általános egészségi állapotunk fenntartásában is. A rendszeres edzés, sportolás kezdetén már szembesülhetünk a kérdéssel, hogy mely típusú fehérjét fogyasszuk.

A két fő fehérje csoport az állati és a növényi, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Sokan választják a tejsavót, mely ugyan nagyon hatékony, azonban nem mindenki fogyaszthatja. A barnarizs-fehérjéket kínáló Naturize oldalán olvasható egy cikk, amely a tejsavóval kapcsolatos problémákat mutatja be. Ez alapján elmondható, hogy az emberek 30%-a allergiás a tejtartalmú ételekre, így számukra más megoldást kell keresni. Nézzük részletesebben, hogy milyen megoldást válasszunk, ha edzésbe kezdünk.

Milyen fehérjét válasszunk?

Először is nézzük, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az állati és a növényi fehérjéknek. A hús, hal, tojás, tejtermékek teljes értékű állati fehérjék, melyek tartalmazzák azt a kilencféle esszenciális aminosavat, melyet a szervezet önmaga nem képes előállítani. Azonban az állati fehérje, nagy mennyiségben megterhelést jelent a májnak és vesének, valamint az izmokat is vizesíti. Súlyosabb esetekben köszvényt is okozhat.

A növényi fehérjék az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak, hiszen a tejallergiában szenvedők és a vegán táplálkozással élők számára tökéletes alternatívák az állati fehérjék helyettesítésére. A hüvelyesek, a diófélék, teljes kiőrlésű gabonák önmagukban fogyasztva azonban nem tartalmazzák valamennyi esszenciális aminosavat, így kombináltan kell a bevitelt biztosítani.

Kiegészítők használata

A fehérjeporok és étrend-kiegészítők az edzések során segítséget nyújthatnak a napi fehérjebevitel növelésére. Sokan ugyanis nem tudják biztosítani kizárólag az étkezésekkel a szükséges mennyiséget, így ehhez a megoldáshoz kell fordulniuk. A fehérjeporok többféle típusa ismert, a már említett tejsavó, ami gyors felszívódású és magas biológiai értékkel rendelkezik, de az allergiások nem fogyaszthatják.

A lassabban felszívódó fehérjeporként ismert kazein fehérje biztosítja az állandó aminosav ellátást, általában éjszaka fogyasztják, így támogatva a szervezet regenerációját. A növényi alapú fehérjeporok közül népszerű a borsó-, rizs- vagy kendermagfehérje, melyek megfelelő kombinációjával teljes értékű kiegészítői lehetnek étkezésünknek.

Hatékony és kíméletes megoldás

Kiemelkedő aminosav profillal rendelkezik az igazi áttörésként számon tartott barnarizs-fehérje, mely a csíráztatott rizsszemből kerül kivonásra. A rizsszem mindhárom részéből vonják ki a fehérjét, ami így önmagában megfelelő teljes értéket képvisel. A vizsgálatok megállapították, hogy az ilyen típusú kiegészítő a tejsavóhoz hasonló mértékben tudja biztosítani az izomépítő hatást.

Az adalékmentes, szójamentes és természetes összetevőkből álló porok nem tartalmaznak semmi olyan felesleges adalékot, melyre a szervezetnek nincs szüksége és még a tápanyagok értékes tartalmát is csökkentik.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek