Válassz permetezőt tudatosan!

iho   ·   2021.08.03. 12:00

Míg a gyomok vígan zöldellnek a legnagyobb aszály és a heves esőzések idején is, addig a haszonnövényeket gondozni, ápolni kell. Sok közülük még a legideálisabb időjárási körülmények idején is veszélynek van kitéve, mivel a különféle kártevők, gombás megbetegedések nem a gyomnövényeket, hanem a zöldségeket, gyümölcsöket támadják.

A kártevők és a gombásodás elleni harc felvételének egyik hatékony eszköze a permetezés. Ezt akár megelőzésként, akár utólagos védekezésként is lehet alkalmazni. Ehhez azonban megfelelő célszerszámra van szükség.

Mire kell odafigyelni permetező választásánál?

Lehetőség szerint ne ezen spórolj, válassz olyan gépet, amelyik már bizonyított és jól csengő márkanév a kertészek körében. Az Agrimotor permetező nem csak azért ideális, mert megbízható és hosszú évekig képes tenni a dolgát, hanem azért is, mert könnyen be lehet szerezni Agrimotor akatrészeket a Vaszkoshop.hu-nál is.

Joggal vetődik fel benned a kérdés, hogy ha megbízható, akkor miért kell hozzá alkatrész? Nos, egyetlen műszaki eszköz sem örök életű, de meghosszabbítható az élettartama, ha nem az egész gépet selejtezed le egy apróbb meghibásodás esetén, hanem veszel hozzá alkatrészt. Miért is dobnád ki az egész permetezőgépet, csak mert kell hozzá egy új berántó, egy karburátor, egy vegyszercsap, egy vegyszerszivattyú vagy egy szórófej? Ez butaság volna, környezettudatosnak pedig semmiképp sem lenne nevezhető.

Ha olyan permetezőt vásárolsz, amelynek kopó alkatrészeit könnyen be tudod szerezni, akkor sokat teszel azért, hogy kevesebb szemét legyen a bolygón. Sőt, még a pénztárcádat is megkímélheted a felesleges kiadásoktól!

Az ördög a részletekben rejlik

Ahogyan a mondás tartja, érdemes odafigyelni a részletekre. Ha nem megfelelő minőségű permetezőt választasz, azzal egészségügyi kockázatoknak teheted ki magad, elvégre mégiscsak vegyszerekkel fogsz dolgozni, ha permetezésre adod a fejed.

Fontos, hogy a teleszkópos permetezőszár pontosan illeszkedjen, mert ha ereszt e ponton a gép, akkor értékes permetanyagot vesztegethetsz el. Annak is nézz utána, hogy milyen a szerkezet adagolókészsége. A túl kevés és a túl sok permetszer adagolása sem jó.

A permetezők fő típusai

Ha viszonylag nagyobb kerttel rendelkezel sok fával és több ágyással, akkor egy benzinmotoros permetezőgép lehet a hűséges társad a kert gondozásában. Ezek az eszközök képesek nagy mennyiségű permetszert akár a fák magasan fekvő ágaira is eljuttatni.

A levegős permetezők előnye, hogy a ködszerű permetezési mód segítségével az apró cseppek mindenhová eljutnak. A modern permetezőgépeken egy kézi kapcsolóval tudod szabályozni az adagolást és a szórás típusát is.

A benzines permetező alternatívája az akkumulátoros permetező. Ez akkor jöhet szóba, ha nem olyan hatalmas a kerted, és nem okoz problémát, hogy limitált az üzemideje. Máskülönben két munkafolyamat között töltened kell a gép aksiját. Jellemzően 4 órát bírnak az akkumulátoros gépek egy huzamban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek