Valóban jó ötlet-e használt téli gumit vásárolni autónkra?

iho   ·   2022.12.23. 09:05
teligumik

A hideg időszak beköszöntével minden sofőrnek szembe kell néznie ugyanazzal a teendővel: lecserélni a nyári gumikat téli szettre. Napjaink gazdasági helyzete sokakat sarkall arra, hogy ott spóroljon kiadásain, ahol csak tud. De vajon érdemes-e pont autónk abroncsain spórolni? Cikkünkben arra keressük a választ, hogy megéri-e használt téligumikat vásárolni gépjárművünkre.

Biztonságosak-e a használt téli abroncsok?

Mindenekelőtt tisztázzuk: a gumiabroncs elsősorban egy biztonsági kellék, amely a használattal az évek alatt elöregedik, megkopik. Így talán mondani sem kell, hogy egy új téli gumi szett sokkal kisebb kockázatot jelent a használt abroncsokhoz képest. Ebből azonban még nem következik automatikusan, hogy utóbbiakkal nem lehet biztonságosan közlekedni. De vajon mennyire bízhatunk meg más elhasznált autógumijában, különösen a csúszós vagy latyakos téli utakon?

Mezey Tamás, az Autógumi Pláza webáruház társtulajdonosa elmesélte, hogy a szakmában eltöltött évei alatt alig találkozott olyan használt gumival, ami akár ránézésre tökéletes állapotban lett volna. Ezek alapján gondoljunk bele, hogy ha használt téli autógumikat szeretnénk vásárolni, mennyi az esélye, hogy mind a négy abroncs hibátlan állapotban legyen.

A szakember úgy magyarázza, hogy az új gumi rugalmas, lágy anyaga jobban viseli a mechanikai behatásokat, az idő előrehaladtával azonban a termék térhálós láncai bomlani kezdenek. Az abroncs így keménnyé, rideggé válik, és az később jóval hajlamosabb lesz a repedésre, töredezésre, szakadásra. Mezey Tamás ezért nem javasolja, hogy használt téligumikat szereljünk fel gépjárművünkre.

Íme öt indok, amiért a szakember szerint nem érdemes másodkézből beszerezni az autógumikat:
  • Rövid élettartam – ugyan elsőre csábító lehet a lényegesen kedvezőbb ár, hosszú távon azonban mégsem tudunk több pénzt spórolni a használt téli gumikkal. A jóval rövidebb élettartamuk miatt ugyanis sokkal kevesebb ideig tudunk velük közlekedni, így sokkal gyakrabban kell majd beruházni egy új abroncsszettre.
  • Alacsony profilmélység – a megfelelő gumi profilmélység az alapja a biztonságos közlekedésnek. Egy használt téli gumi futófelülete amortizált, vagyis jóval kisebb a profilmélysége egy új abroncséhoz képest, ami leromlott fékteljesítményt és megnövekedett aquaplaning kockázatot jelent.
  • Rejtett sérülések – a használt autógumik jellemzően félig felfújt állapotban kaphatók. Ez azt jelenti, hogy nehezebben észlelhetők a futófelület rejtett sérülései, mint például egy kezdetleges szálszakadás.
  • Nem megfelelő tárolás – a helytelen tárolás következtében az abroncsok deformálódhatnak és sérülhetnek. Miután vásárláskor nem tudhatjuk pontosan, hogy hogyan tárolták a használt téli gumikat, így fennáll a károsodás lehetősége.
  • Nincs garancia –a ritkábbik eset használt téli gumi vásárláskor, hogy a forgalmazó garanciával együtt értékesíti az abroncsokat. Új téli gumiknál emiatt nem kell aggódnunk: a fogyasztói törvények által biztosított jótállás ugyanis biztosan megóv minket egy esetleges hibás termékek okozta anyagi kártól.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek