Vasút, nyuszi, piros tojás

iho   ·   2014.04.16. 07:45
00kicsi

Nyuszijárat közlekedik Almamelléken április 18–19-én, Almamellékről reggel 9-kor, Sasrétről délben indulva. Erdei tojáskeresés, állatetetés és -simogatás, kézműves-foglalkozások várják az előzetesen jelentkezőket: regisztrálni a 06-30/663-0997-es számon vagy a tura@mecsekerdo.hu e-mailen lehet, Németh Tündénél.

A felsőtárkányi kisvasúton nyuszivonatok közlekednek a háromnapos ünnep minden napján, Stimecz-háznál tojáskereséssel, nyuszisimogatással.

Szintén előre regisztrálás szükséges a Mátravasút húsvéti vonatára, amely április 19–21. között mindennap, 9.40-kor és 12.40-kor indul Gyöngyösről Szalajkaházhoz. A tojáskeresés, nyuszisimogatás itt is szinte kötelező program, ezenkívül számháború és erdészeti játszóház is lesz. Regisztrálni a 06-37/312-447-es számon lehet.

Indul a Pirostojás Expressz! A LÁEV húsvéti különvonata a Dorottya utcától Ortástetőig, a vasút mellékvonalán közlekedik. Kedvezményes jegyet a kisvasut@eszakerdo.hu címen lehet rendelni, április 17-én éjfélig. Ortástetőnél az erdészeti nyuszi meglepetése várja az utasokat, majd visszafelé a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolában folytatódik a program. A vonat április 19-én, szombaton délelőtt tízkor indul a Dorottya utcai végállomásról, visszafelé Csanyiktól a 14.05-kor induló vonattal lehet Miskolcra utazni.

Húsvéti vonat és tavaszi nagytakarítás lesz a Kemencei Erdei Múzeumvasúton. Az önkéntesek április 19-én, szombaton teszik rendbe a kisvasutat és környezetét. Április 21-én, húsvét hétfőn minden, menetrend szerint közlekedő vonatnál húsvéti tojáskeresés várja a kicsiket a feketevölgyi végállomásnál.

Csömödéren nyuszifészek-kereső kisvonatozás és a büfében nyuszisimogatás várja az utasokat, a vonatok Lentiből 10 és 13 órakor, Csömödérről 11.30-kor és 14.30-kor indulnak.

Húsvéti Tojásexpresszt indít a Hortobágyi Kisvasút, az ünnepi díszbe öltözött Sziktipró mozdony vontatásával. A vonat április 20-án, húsvét vasárnap 10, 12 és 14 órakor indul. Előző nap, április 19-én madarásztúrára és csillagnézésre várják az érdeklődőket, alkonyati madárfigyelés után egy ötkilométeres, szürkületi gyalogtúrán, Halastó megállónál este – derült idő esetén – távcsöves csillagnézésen vehetnek részt. Előzetes bejelentkezés szükséges az info@hnp.hu e-mailcímen.

Debrecenben április 19-én, szombaton a húsvéti ünnep vidám locsolkodással indul, és ebből természetesen Zsuzsi sem maradhat ki. A gyerekeket várja az az izgalmas ügyességi feladat, amelyben egy otthonról hozott tojást kell sérülésmentesen vonatoztatni. Különleges Zsuzsi-labirintus, humoros feladatok és nyomozások is várják a látogatókat, a résztvevők a szervezőktől kapott Zsuzsi-füzetben bélyegzéssel igazolják az egyes akadályok teljesítését. A kalandtúra végén értékes ajándékokat lehet nyerni, a fődíj egy élő nyuszi lesz. Debrecenből 10.30-kor és 13.30-kor, Hármashegyaljáról 12.00-kor és 15.00-kor indul vonat.

A Szilvásváradon közlekedő nyuszivonatok utasait április 19–21. között a végállomáson 11.30-kor és 14.30-kor tojáskeresés, nyuszisimogatás, kézműves foglalkozás, erdészeti játszóház várja. Bővített menetrenddel, Pörbölyről 11.30-kor és 13.30-kor induló vonatokkal várja utasait a gemenci kisvasút is. Nagycenken a gőzmozdony közlekedése időjárási és műszaki körülményektől függ: ha a feltételek megfelelőek, húsvét vasárnap és hétfőn indulhat pöfögő kisvonat.

Királyréten szintén a gőzösözés lesz a fő attrakció: Morgó Kismarosról 10, 12, 14 és 18 órakor, Királyrétről 8.38-kor, 10.38-kor, 12.38-kor és 18.38-kor húz személyvonatot húsvét vasárnap és hétfőn. Teljes kapacitással üzemel a hajtánypálya is: április 22-én a Föld napja alkalmából 13 órakor rendezik meg a népszerű, természettel kapcsolatos kérdésekkel teli hajtányversenyt.

Kaszón április 21-én húsvéti kisvonat indul 10 és 14 órakor Baláta megállóig, húsvéti nyuszisimogatás és tojáskeresés szerepel a programban. A Mecseki Kisvasút Pécsett a tavaszi szünet alkalmából április 17–21. között 10–17 óráig közlekedik.

Föld napi program várja az iskolás csoportokat április 22-én Mesztegnyőn: a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet értékeinek bemutatása mellett ismeretterjesztő előadások is lesznek, jelentkezni az erdeivasut@sefag.hu címen lehet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek