Védett, nem gyűjthető, ezzel vissza is él, de megesszük!

iho   ·   2014.08.18. 11:15
sulyom140817_0

Ez a növény a sulyom, amely egy zárvatermő, kétszikű, mirtuszféle, füzényféle. Védett, nem gyűjthető. Épp ezért csak gyéríteni lehet és ezt időről időre meg is kell tenni. Képriportunk a Tisza-tó Örvényi-morotva részén, Tiszafüred határában készült. A tározó halászati hasznosítását végző cég kétéltű munkagéppel gyéríti a tavon elburjánzott sulymot.

Sulyom, nádas, vadkacsa, Tisza-tó. A képre kattintva galéria nyílik, ott meg tudja nézni magát a gyérítést is (Kemsei Zoltán felvétele)

A növényről azt is írja a wikipédia, hogy inkább mészkedvelő faj, tavak, holtágak hínártársulásainak tagja. Lágyszárú, 0,5–2 méter hosszú, egyéves vízinövény. Kezdetben az iszapban gyökerezik, majd levélrózsájának kifejlődése után úszó hínárrá válik. Vízfelszíni levelei (30–50 is van belőlük egyszerre) rombusz alakúak, 1–4,5 centiméter hosszúak és ugyanilyen szélesek, elöl durván fogasak, 7–17 centiméter hosszú levélnyelük hólyagszerűen felfújt. Alámerült, víz alatti levelei fésűsen szeldeltek, gyökérszerűek. A szárközök hossza 5–10 centiméter. Fehér, 4 tagú virágai a levelek hónaljában magánosak, a szirmok mintegy 8 milliméter hosszúak. Július0augusztusban virágzik. Szürkésfekete termése 2–4 centiméter hosszú, 2–4 szarvú, a csúcsán koronát visel. A keményítőben gazdag termése miatt, a sulyom bizonyos időszakokban, például. török háborúk és hódoltság idején mint ínségeledel is ismert volt az Alföldön és gyűjtötték – nem ettük eleget... A sulyom az ázsiai konyha egy jellegzetes eleme is, olykor (helytelen megnevezéssel) vízigesztenye néven találkozhatunk vele például wok-zödség keverékekben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek