Veteránok a fedélzeten: elindult a Szojuz TMA-04

iho/repülés   ·   2012.05.15. 18:57
TMA-04_cim

A legtapasztaltabb aktív űrhajóssal a fedélzetén indult a Nemzetközi Űrállomásra Bajkonurból a Szojuz TMA-04. A személyzet tagjai: Joseph Acaba, a NASA asztronautája, Gyennagyij Padalka veterán orosz kozmonauta, és az újonc Szergej Revin.

Padalka eddig 586 napot töltött a Föld körül, egyszer még a szovjet Mir űrállomáson, és két expedíció tagjaként az ISS fedélzetén. Revin az űrhajó másodpilótája és fedélzeti mérnöke. Joseph Acaba 2009-ben repült utoljára a Discovery űrrepülőgéppel. Először indult tehát orosz űrtechnikával, de a fellövés előtti nyilatkozatában nyomatékosan hangsúlyozta, mennyire bízik a abban, hogy az elmúlt időszak problémái ellenére a Szojuz-rendszer tökéletesen működik majd.

A személyzet indítás előtt

A nyolc perc 45 másodpercig tartó emelkedő szakasz után az űrhajó rendben pályára állt, a hordozórakéta utolsó fokozatáról elválva kinyíltak a napelemek és az antennák.

Az űrhajó csütörtökön dokkol az űrállomáshoz, ami egyébként egybeesik az amerikai űrhajós negyvenötödik születésnapjával. Az ISS-en hárman várják őket: Oleg Kononyenko, a most szolgáló 31. expedíció parancsnoka, Andre Kuipers, az ESA, és Donald Pettit, a NASA űrhajósa, ők tavaly decemberben érkeztek az űrállomásra.

A fellövés ideális időjárás közepette tökéletesen sikerült

Az új személyzetre olyan izgalmas feladatok várnak, mint az első magánűrhajó, a Dragon teherszállító fogadása, amit a tervek szerint 19-én indítanak Cape Canaveralról. A SpaceX kapszulája vagy tíz méterre közelíti meg majd az űrállomást, ezután pedig Pettit és Kuipers emeli a Dragont a Harmónia modulhoz robotkarral az összekapcsolásra.

Júliusban Kononyenko, Kuipers és Pettit visszatér a földre, ekkor veszi át a 32. expedíciót a most indított három űrhajós. Július 15-én érkezik az újabb három főnyi személyzet az űrállomásra.

Kapcsolódó hírek