Vonattal Németországig - az Andrássy úton

Kemsei Zoltán   ·   2013.09.23. 20:00
00

Három lelkes fiatalember és a gyerekkori álmok megvalósulása: ez lesz a Miniversum hatalmas terepasztala. Az Andrássy úti Krausz-palota földszintjének bő kétharmadát elfoglalja a Magyarország, Ausztria és Németország néhány részletét bemutató terepasztal-komplexum.

A Miniversum triumvirátusa: Martisz Gábor, Kocsis Attila projektfelelős és Vida László<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Az utazás a Nyugati pályaudvarral kezdődik majd – azaz dehogy ott. Már a ruhatárba lépve bemutatót kaphatunk a vasútüzemből. Az első terembe lépve nemcsak a Nyugatit, hanem az Andrássy út és a Városliget egy részletét is láthatjuk majd, a „föld”, azaz a terepasztal szintje alatt közlekedő Kisföldalattival. A vonat útja innen Budaörsön át Tatára vezet, majd Győr (és a 11-es vonal becsatlakozása, háttérben a pannonhalmi apátsággal), Nagycenk (a Széchenyi-kastélyon kívül természetesen a kisvasút is látható lesz), Sopron következik. Sajnos az épület sajátosságai miatt a magyar és az osztrák terepasztalt nem lehetett összekötni, így a három ország vasútja nem képez majd egy egységet.

Ausztriába mindazonáltal Burgenlandon át léphetünk be. Szőlővel beültetett domboldalak és egy mészkőbánya mellőzésével a Császárvárosba, Bécsbe fut be a kisvonatunk – a főpályaudvar előbb lesz kész itt, mint az eredeti nagyban. A Duna a budapesti asztalra nem fért rá, de kárpótol minket a melki apátság és az osztrák Duna-kanyar néhány részlete.

Németországba az Alpokon át vezet a sínpár. Thüringiai tájak között kanyarognak majd a kisvonatok, a német asztalon természetesen egy fachwerk-házakból álló kisváros, és Wartburg vára koronázza a látványt.

A palota belső udvara...

A hatalmas területen az építkezés 2013 augusztusának elején kezdődött. A sajtóbemutató idejére, szeptember 23-ára az asztalok már állnak, néhány helyen a vágányokat is lefektették, és az osztrák terepasztal-részen már a próbaüzemet is be tudták mutatni több vonat és közúti jármű egyidejű közlekedtetésével.

A Miniversumnak természetesen nem csak a terepasztal lesz a látványossága. A készítők interaktívra tervezték, azaz egyes részleteknél maguk a látogatók irányíthatják a forgalmat. Az asztalon kívül száz négyzetméteres játszóház (3–12 éves gyermekeknek), kávézó és természetesen bolt is várja a látogatókat. A Miniversumot előreláthatólag 2014 májusában nyitják meg a közönség előtt.

A Miniversummal az Indóház októberi száma is részletesen foglalkozik.

...a századfordulóra jellemző részletekkel, ideális háttér a terepasztalhoz

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek