Zsuzsi: 142; Gebus: 70 – két születésnapot is ünnepelnek Debrecenben

iho/vasút   ·   2024.07.10. 12:00
00_zsuzsi_szuletesnap

Magyarország legrégebbi kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút júliusban lép száznegyvenkettedik évébe. E jeles évforduló alkalmából július 13-án, szombaton nagyszabású születésnapi ünnepségre várják a Zsuzsi kedvelőit.

Száznegyvenkét évvel ezelőtt, 1882. július 16-án nyitották meg az ország első keskeny nyomközű kisvasútjának első szakaszát Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva között, a Zsuzsi azóta is rendíthetetlenül rója a köröket a Debrecen környéki Erdőspusztákon. Az eredetileg a gúti erdőben kitermelt faanyag szállítására használt, ma már kizárólag kirándulóvonatként közlekedő Zsuzsi Erdei Vasút 2024-ben nemcsak a száznegyvenkettedik születésnapját, de egy másik évfordulót is ünnepel: a Piroska névre keresztelt Gebus dízel-villamos tolatómozdony idén hetvenéves. A meglévő géppark egyik gyöngyszemének számító dízelmozdony az egyedi piros színe mellett a működése terén is különlegességnek számít, Magyarországon csak ez az egy lelhető fel.

A két évfordulót július 13-án, szombaton az utasokkal közösen ünnepli a Zsuzsi. Az eseményen természetesen a születésnapos mozdony is látható lesz testközelből a flotta többi mozdonya mellett, de a látogatókat még számos érdekesség és program várja a Zsuzsi Ruyter utcai kiinduló állomásán, útközben és a végállomásnál, Hármashegyalján.

A Zsuzsi kedvelői már megszokhatták, hogy a júliusi születésnap a kisvasút programkínálatában minden évben kiemelt eseménynek számít. Ez a nap arról szól, hogy felhívják a figyelmet erre az országos szinten is egyedülálló közlekedéstörténeti emlékre, ami azon túl, hogy különleges utazási élményt kínál, arra is kiváló, hogy megismerjük általa a Debrecen környéki Erdőspuszták természeti értékeit.

„A születésnapi ünneplés már május 1-jén kezdetét vette nálunk, hiszen azóta szinte minden hétvégén jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódó hagyományőrző és természetközeli programokkal várjuk az utasokat. Ennek jegyében zajlik majd a július 13-i születésnap is, amikor látható lesz a Zsuzsi flottájának összes mozdonya a tavaly századik évébe lépő gőzmozdonytól az idén születésnapos Piroskáig, de lesz kisvasút-történeti kiállítás, terepasztal bemutató, vezetett erdei túra, és természetesen az elmaradhatatlan születésnapi torta is" – mondta Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezetője.

Az ünnepi program reggel 9 órakor a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson köszöntő beszédekkel és emléktábla avatással veszi kezdetét. Az állomáson látható lesz Molnár Mihály, a Zsuzsi Erdei Vasút vasútüzem-vezetőjének gyűjteményes kiállítása számos különleges kisvasúti relikviával, valamint a Természettár Gombák földjén című tárlata. Ugyanitt terepasztal is várja az érdeklődőket a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör és a Zsuzsi Kisvasútért Alapítvány jóvoltából.

Az ünnepi járat 9:30-kor indul Hármashegyaljára, ahol a Terepszemle Stúdió szakavatott túravezetőjének kíséretében lehet majd felfedezni a Hármashegyi-erdő lakóit, köztük a madárdalos erdő hírnökeit és a fiókáikat gondozó szülőket. A túra résztvevői megismerhetik a Zsuzsi Erdei Vasút történetét, valamint játékos, interaktív formában tanulhatnak az élőhely és a fajok közti kapcsolatokról, a természet megőrzéséről és a fenntarthatóság fontosságáról. A programon jelen lesznek a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark fióka madarai, akikkel szabadon engedés előtt személyesen is lehet majd találkozni. A ragadozó madarak közül egy karvalyt az érdeklődőkkel közösen fognak majd szabadon engedni a madárpark munkatársai, aki gyógyulását követően újra a szabad természet része lehet.

A szerelvényt mintázó születésnapi torta, amit idén is a Derce Műhely készít a Zsuzsi Erdei Vasútnak, a kisvasút Ruyter utcai kiinduló állomásának belső kertjében 13:30-kor lesz felszelve és kínálva.

A július 13-i születésnapi ünnepség részletes programja
  • 09:00 Ünnepélyes megnyitó, köszöntő beszédek, emléktábla avatás a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson
    Közben:
    • kisvasút-történeti kiállítás
    • Gombák földjén – a Természettár kiállítása
    • terepasztal-bemutató
  • 09:30 Vonat indulása Hármashegyaljára
  • 10:20 Vonat érkezése Hármashegyaljára
  • 10:30 Vezetett természetjáró túra Varga Edit természetpedagógiai szakvezetővel a Természet Házától
  • 11:30 Interaktív tanulás és játék a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark munkatársaival a Természet Házánál
  • 12:30 Vonat visszaindulása Debrecenbe
  • 13:30 Születésnapi torta felvágása a Ruyter utcai kiinduló állomáson
Rendkívüli menetrend július 13-án, szombaton
  • Vonat indulása Hármashegyaljára: 09.30, 10.00, 14.00
  • Vonat visszaindulása Debrecenbe: 12.30, 14:00, 16.30

A 14.00 órakor Hármashegyaljáról visszainduló járat utasai rendhagyó keresztnek lehetnek tanúi Erdészlak megállóban.

A programot a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány támogatja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek