A valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok főszereplésével egy különleges világ elevenedik meg a „Bendegúz és a Gyermekvasút” című mesekönyvben, ahol az erdei állatokkal és növényekkel, dínókkal és még Mátyás királlyal is találkozhatunk. A MÁV Zrt. szakmai támogatásával készült kötet a hazai erdei vasutakat bemutató Kispöfögők mesekönyv-sorozat harmadik kiadványa.

Bendegúz és Bandi, a két híres Mk45-ös dízelmozdony, Pajti, a motoros hajtány, Oszi, a kék nosztalgia motorkocsi, Panni, a gőzös, Cimbi, a C-50-es és Piroska, az Mk49-es mozdony izgalmas kalandokba keverednek. Részt vesznek időutazáson és nyomoznak dínó tojás után, közben pedig állandón viccelődnek egymással.

A kemény kötéses, cérnafűzött, minden oldalán színes illusztrációval ellátott szép kiadvány a szórakoztatás mellett a Budai-hegység növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, sőt még történelméről is játékos formában nyújt érdekes információkat a 4-8 éves korosztály számára.

A sorozat legújabb kötete – a lillafüredi és a gemenci kisvasutakról szóló mesekönyvek után – fővárosunk keskeny nyomközű vasútját mutatja be. Azonban a kiadó nemcsak mesekönyvekben gondolkodott, hanem létrehozott egy olyan komplex fejlesztő programot is óvodás csoportok és kisiskolások számára, amely során a modern élménypedagógia eszközeivel tud értékes és érdekes információkat nyújtani a vasútüzemről, biológiáról, történelemről, irodalomról.