8-9000 órásak a nekünk szánt helikopterek

iho/repülés   ·   2011.10.04. 15:46
UH-1N_cimkep

Életkorukat tekintve félidősek a honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint azok a helikopterek, amelyeket a honvédség az Egyesült Államok hadseregétől kap.

Hende Csaba egy jobbikos képviselő kérdésére adott írásbeli választ, eszerint az UH-1N helikoptereket a Bell Helicopter Company 1971 és 1979 között gyártotta az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága részére. Ezek között van a részünkre térítésmentesen átadásra tervezett 30 db UH-1N helikopter is, de a kiválasztásuk még nem történt meg, mivel az átadás részleteiről a tárgyalások folyamatban vannak - írja a miniszter, vagyis az átvehető helikopterek pontos gyártási idejét még nem tudni.

„Az UH-1N helikopterekre a gyártó 17.500 repült órát javasol, és ebből ezek a helikopterek átlagosan 8-9000 órát teljesítettek, tehát az életkorukat tekintve félidősek” – hangzik a miniszteri válasz, Hende hozzáteszi: a rendelkezésre álló helikopterenkénti közel 9000 repült óra – a Magyar Honvédség igényei alapján – minimum 25 év üzemben tartást tesz lehetővé.

Szeptember elején adtunk hírt arról, hogy 30 UH-1N-es helikoptert kaphat a honvédség az Egyesült Államok hadseregétől, a részletek kidolgozására a miniszter szakbizottságot alakított. Az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, amelyet ingyen vagy kedvezményes áron ajánlott fel a partnerországoknak. Mivel Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé számít, ezért ingyen juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez.

Viszont a fogadó országnak kell biztosítani a műszaki hátteret, az üzemeltetést és a kiképzést. Részleteiben: a legalább 10 éve leállított gépeket alaposan át kell vizsgálni, az időközben a gyártó által előírt módosításokat végrehajtani, majd következhet a berepülés, az átszállítás és a honosításhoz szükséges repülések. Ki kell építeni a gépek üzemeltetéséhez szükséges javítóbázist, a logisztikai rendszert, hiszen eddig itt az orosz technológia, a metrikus méretezésű szerszámok dolgoztak. Természetesen át kell képezni a hajózókat és a műszakiakat is.

Kapcsolódó hírek