Air Race: új lebonyolítási rendszer, rajt Abu-Dzabiban

MTI/iho   ·   2015.02.14. 11:15
airrace2015abu0

Az idei világbajnokságnak nyolc állomása lesz. Minden helyszínen úgy zajlik majd a viadal, hogy az első körben hét egymás elleni párharcot vívnak a pilóták, innen a hét győztes és a vesztesek leggyorsabbika jut tovább a következő fordulóba. A második kör ismét egyenes kieséses rendszerben zajlik, a négyes döntőben pedig már nem egymás, hanem az óra ellen repülnek a versenyzők.

A kanadai Pete McLeod (az ő gépének a szárnyán „ülünk”), az amerikai Kirby Chambliss és a francia François Le Vot még a pálya kialakítása előtt tett egy kört az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa fölött. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

A 2005-ben útjára indított világbajnokságnak – amelyet a világ leggyorsabb versenyének is neveznek – az idei lesz a nyolcadik idénye. A népes közönséget vonzó sorozat – Besenyei Péter közreműködésének is köszönhetően – valójában 2003-ban indult, de világméretűvé 2005-re fejlődött. A pilótáknak az egyes versenyeken a felfújható oszlopokkal kijelölt kapuk között átrepülve kell a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteniük a pályát. Budapesten 2003 és 2009 között, a Duna felett rendeztek futamot.

Besenyei Péter – akit a sorozat honlapja az Air Race „keresztapjának” nevez – 2003-ban megnyerte a sorozatot, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban második, 2007-ben harmadik volt. Tavaly a brit Nigel Lamb diadalmaskodott.

Az idénynyitó abu-dzabi verseny után Japánba, Csibába, az oroszországi Szocsiba, július 4-én és 5-én Budapestre, majd az angliai Ascotba, az osztrák Spielbergbe, valamint az egyesült államokbeli Fort Worth-be és Las Vegasba látogatnak el a műrepülők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.