Bérlete is volt, papírjai is rendben voltak, mégis megbüntették

Bánhidi Emese   ·   2014.03.05. 12:50

Teljes terjedelmében, minimális szerkesztési változtatásokkal íme Barzsó László két levele, amelyet a vasúttársdaságnak írt:

Tisztelt MÁV-START!

2014. február 19-én utaztam(mint minden hétköznap reggel) a 4819-es számú személyvonattal tatáról Budapest Déli pályaudvarig. Tóvároskert után jött a jegyvizsgáló és a menetjegyem kérte. Mivel én vak vagyok ezért tanuló bérlettel utaztam és érvényes személyi és szintén érvényes Magyar Államkincstár Hatósági Igazolvány volt nálam. Természetesen a bérletem is érvényes volt. A jegyvizsgáló kérte a személyit és a Hatósági Igazolványt. Átadtam neki első szóra. Erre közölte, nem vagyok a kedvezményre jogosult csak a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége igazolványával. Mondtam neki hogy nézzük meg az üzletszabályzatot. Erre arrogánsan azt válaszolta, hogy ott van a hátán 600 oldalas könyv vegyem le a hátáról! De a hátán nem volt semmi. Mondtam, mutassa meg, erre ő elvonult a személyimmel és a MÁK-kártyámmal és elkezdett írni valamit. Nem tájékoztatott arról, hogy mit ír. Megint kértem, de nem adta az üzletszabályzatot. Nem sokkal Tatabánya előtt kérdezte, hogy aláírom -e a jegyzőkönyvet. Mondtam nem, mert nem értek vele egyet. Visszaadta a bérletem, a MÁK-kártyám és a személyim és elviharzott. Ma kaptam egy utasleadási lap másolatot és egy 9490 forint összegű büntetést. Ami nem jogos, mert a MÁV Start díjszabás 5.2.1.c pontja szerint jogosult a tanuló bérlet váltására az a fogyatékos személy, aki rendszeresen utazik lakóhelye (Tata) és a célállomása (Budapest déli) között és a fogyatékosságát igazolni tudja. A MÁK hatósági bizonyítványán fel van tüntetve, hogy vakok személyi járadékára jogosult. A személyimmel együtt adtam át neki.

Büntetésem iktatószáma: 507-0510586/2014START

Kérem az eset kivizsgálását, miért volt a kalauz arrogáns, holott én normál hangnemben beszéltem vele. Miért nem adta át az üzletszabályzatot, miért nem tájékoztatott arról hogy mit ír, és miért nem ismerte a díjszabás 5.2.1.c pontját? Miért büntetett rögtön jogtalanul? Mivel Tatabányán váltás van a jegyvizsgálók közt az utána levő jegyvizsgáló tudja bizonyítani, hogy a papírjaim rendben voltak. Mindent fel tudtam mutatni a MÁK-kártyát is. Az érvényes tanuló bérletem és személyi igazolványom is.

Várom válaszukat, és kérem a 2014. február 19-én a 4819. számú vonaton Komárom és Tatabánya közt szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló felvilágosítását a személyszállítási üzletszabályzat hiányos ismeretéről. Válaszát előre is köszönöm!

Barzsó László

* * *

Tisztelt MÁV!

Ma 2014. március 3-án voltam a Keleti pályaudvar ügyfélszolgálatán a fent említett üggyel kapcsolatban. Ott igazat adtak nekem, de mivel nem írtam alá az utasleadási lapot nem törölhetik a rendszerből a bírságot. Ezért kérelemmel fordulok Önökhöz! Kérném, hogy a jogosulatlanul kiszabott 9490 forint összegű bírságot (ikt sz:507-0510586/2014 START) törölni szíveskedjenek a rendszerből! Valamint vizsgálatot szeretnék kérni a 2014. február 19-én leközlekedett 4819 számú vonat Komárom-Tatabánya viszonylatban szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló ellen.

1. Miért nem adta át többszöri kérésre az üzletszabályzatot? Többszöri kérésre miért nem tekintettük át együtt?

2. Miért volt arrogáns? Miért válaszolta azt kérésemre, hogy „Ott van a hátamon 600 oldalas könyv, vegye le!”

3. Miért nem tájékoztatott, hogy mit tölt ki? Azt sem tudtam, mit kellene aláírnom. Meg hol írjam alá?

4. Miért nem ismerte az üzletszabályzatból idevágó passzust? (Ebből vizsgáznak...)

5. Miért nem vette figyelembe, hogy nem látok? Nem ennek megfelelően kezelt?

Kérem a jogosulatlanul kiszabott bírság törlésének tényéről és a vizsgálat eredményéről tájékoztatni szíveskedjenek!

Barzsó László

 

Korábban írtuk:

Barzsó László nevű olvasónk írt nekünk, akit 2014 februárjában megbüntettek a Tata–Budapest vonalon a 4819-es számú vonaton. Mint írja, Tóvároskert után jött a jegyvizsgáló és a menetjegyét kérte. Mivel vak, ezért érvényes tanulóbérlettel utazott, érvényes személyi és szintén érvényes Magyar Államkincstár Hatósági Igazolvány volt nála. A kalauz közölte: nem jogosult a kedvezményre, csak a Vakok és Gyengénlátók Országos szövetsége igazolványával. Ezzel az utas nem értett egyet, így a kalauz elvonult a személyijével és a MÁK kártyájával, és elkezdett írni valamit. Ám arról nem tájékoztatta a vak utast, hogy mit ír.

Nem sokkal Tatabánya előtt a kalauz megkérdezte az utastól, hogy aláírja-e a jegyzőkönyvet, mire az utas nemmel válaszolt, így visszaadta a bérletét, a MÁK kártyáját és a személyi igazolványát, majd otthagyta.

Két héttel később az utas kapott egy utasleadási lap másolatot, és egy 9490 forint összegű büntetést. Ami véleménye szerint nem jogos, mert a MÁV Start díjszabás 5.2.1.c pontja szerint jogosult a tanulóbérlet váltására az a fogyatékos személy, aki rendszeresen utazik lakóhelye (Tata) és a célállomása (Budapest-Déli) között, és a fogyatékosságát igazolni tudja. A MÁK hatósági bizonyítványán fel van tüntetve hogy vakok személyi járadékára jogosult az utas, amit a személyivel együtt át is adott a jegyvizsgálónak.

Barzsó László ezek után elment a Keleti pályaudvar ügyfélszolgálatára, ahol igazat adtak neki, de mivel nem írta alá az utasleadási lapot, nem törölhetik a rendszerből a bírságot. Barzsó László viszont továbbra is kéri, hogy a jogosulatlanul kiszabott 9490 forint összegű bírságot töröljék a rendszerből. Valamint vizsgálatot szeretne kérni a 2014. február 19-én leközlekedett 4819. számú vonat Komárom–Tatabánya viszonylatban szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló ellen.

A kérdések, amelyeket szándékaink szerint a MÁV Startnak is felteszünk majd:

Miért nem adta át többszöri kérésre az üzletszabályzatot? Többszöri kérésre miért nem tekinthették át együtt?

Miért nem tájékoztatta az utast arról, hogy mit tölt ki, hiszen láthatta, hogy vak? Ezek után nyilván azt sem tudta, mit kellene aláírnia, és hol írja alá?

Miért nem ismerte az üzletszabályzatból idevágó passzust?

Miért nem vette figyelembe, hogy nem lát?

A MÁV üzletszabályzata szerint a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiállított tagsági igazolvánnyal rendelkező utas és kísérője utazási kedvezményre jogosult. A hasonló feltételekkel rendelkező utas vakvezető kutyáját díjmentesen viheti magával a vonaton.

Az utas által emlegetett MÁK (Magyar Államkincstár) által kibocsátott kártya felhasználása, ami a vasútra 2010-től érvényes, szintén lehetséges. Vagyis az utasnak igaza volt, a kalauz tudása hiányos volt.

A patthelyzetet az okozza most, hogy nem tudják törölni a bírságot, mert az utasleadási lapot (azaz az büntetésről szóló jegyzőkönyvet) nem írta alá.

Megkeressük a MÁV Startot is, hogy reagáljanak és töröljék az utas jogtalan büntetését.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek