Egy gyönyörű helyszín egy gyönyörű repüléshez

iho   ·   2014.03.27. 17:28
cim

Régi álma valósulhatott meg a magyar műrepülő világbajnoknak, amikor végigrepülhetett a Korinthoszi-csatornán, illetve gyönyörű figurákat gyárthatott a keskeny hajóút felett.

A Red Bull gyorsasági futamok között zajló esemény Besenyei korábbi dédelgetett terve volt: mint ahogy volt alkalma olyan igen szűk de roppant festői helyeken repülni, mint a kínai Tianmen barlang, a görögországi csatorna nemcsak a szépsége miatt volt számára vonzó, hanem magyar vonatkozásai miatt, hiszen 1881-ben Türr István és Gerster Béla tervei alapján kezdődött a víziút építése.

A Korinthoszi-csatorna hossza 6343 méter, szélessége 24,6 méter, és mint a videófelvételen jól érzékelhető, a csatorna sziklafalai között repülni különlegesen nagy élmény. Ugyancsak érdekes a látvány, ahogy a pilóta egy looping tetején még néhány vezetett orsót repül, és így is hajszálpontosan a keskeny csatorna fölött marad, hogy aztán a szépen kiszámított lejövetelnél a looping alja már a falak között legyen, mindezt pedig még a híd előtt befejezve.

Besenyei Péter az iho/repülésnek elmondta: a repülést nem a mostani, a versenyben használt Corvus-szal, hanem egy régebbi Extra 300-assal hajtotta végre. A hat kilométeres víziút eleje és vége tágasabb, mondta, de a közepén nagyon szűk a hely, ha tehát egyszer belerepült a pilóta, akkor hosszú szakaszon benne is kell maradnia, sok volt az akadály, a hidakon kívül kábelek, telefonvezetékek, és még madarak is bőven akadtak a légtérben...

A videófelvételen Besenyei arról is beszél, hogy a nyílegyenes csatornában a látszat ellenére azért sem egyszerű a repülés, ugyanis a sziklafalak között meglehetősen erős és olykor kiszámíthatatlan irányból támad a szél, komoly a turbulencia.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek