Elhunyt dr. Kubinszky Mihály

iho   ·   2016.10.19. 16:00
00kicsi

Az 1927. szeptember 17-én Sopronban született dr. Kubinszky Mihály sohasem volt vasutas, építészmérnöki oklevelet szerzett 1950-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen. A mozdony füstje – mint mindenkit – gyermekkorában csapta meg, a vonatok fényképezését a negyvenes évek elején, már a háborús időkben, a határozott és törvényi tiltások ellenére kezdte el. Ez alapozta meg későbbi híres és bőséges, utolérhetetlen fényképgyűjteményét is.

Diplomája megszerzése után szülővárosában, a Soproni Magasépítő Vállalatnál helyezkedett el, nevéhez fűződik a Soproni Asztalosárugyár, a Petőházi Cukorgyár, a fertődi laktanya építése és a soproni Hunyadi János Általános Iskola újjáépítése, dolgozott a fertődi Eszterházy-kastély rekonstrukciós munkáin is. A soproni GYSEV-pályaudvar felvételi épületének felújításában is részt vett,  építészként először – 1958-ban, doktori értekezésére hivatkozva – felvételi épületekre kapott fotózási engedélyt, majd 1977-ben a Nyugati pályaudvar rekonstrukciós pályázatára benyújtott terve, továbbá a vasúti és a műemlékvédelmi funkciók összehangolása terén elért eredményei miatt vasúti szabadjeggyel kívánta jutalmazni Urbán Lajos akkori MÁV-vezérigazgató, ehelyett általános vasútfotózási engedélyt kért – és kapott.

(fotó: Indóház-archívum)

A hazai vasúttörténet intézményesítésében is komoly érdemeket szerzett, a nyolcvanas évek elején a győri Széchenyi István Műszaki Főiskolában szervezett közlekedéstörténeti konferencián még mint előadó vett részt, ám az ottani találkozásokból, beszélgetésekből állt össze végül a MÁV História Bizottsága, amelynek, míg egészsége engedte, aktív tagja volt.

A vasút azonban mindig csak, mint passzió (nem szerette a „hobbi” kifejezést, ahogy a 2012-ben megjelent, Az én vasutam című könyvében említi) szerepelt életében, a jelentős vasútépítészeti és -történeti munkássága ellenére is. 1976–1995 között a soproni egyetem Építéstani Tanszékét vezette, 1996-ban a Professor Emeritus címet is elnyerte, életműve tiszteleteként az egyetem díszdoktorává avatták, 2002-ben Sopron városa díszpolgári címmel ismerte el tevékenységét. Kubinszky Mihály életének kilencvenedik évében hunyt el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek