Fontos orosz repülőterek nagy oroszok neveit kapják

iho   ·   2018.12.06. 08:45
cim2

Negyvenhét fontos repülőtér neve változik Oroszországban, miután öt és félmillióan vettek részt a szavazáson, eldöntendő, melyik légikikötő milyen híresség nevét veszi fel. Az „Oroszország Nagy Nevei” kampány résztvevőinek voksai nyomán ebben a pillanatban a 47-ből 42 reptérnév látszik biztosan eldőlni, az egyik legfontosabb változás, hogy Seremetyevo a nagy költő, Alexander Puskin nevét viseli majd, Magadan repülőtere pedig az 1980-ban elhunyt költő-énekes-színész, Vlagyimir Viszockij után lesz elnevezve.

Sokan szavaztak persze bizonyos népszerű nevekre több reptér esetében is, ilyenkor a névadó kampány vezetői azt a légikikötőt tüntették ki az illető névvel, ahol a legtöbben voksoltak rá, így alakult ki az az érdekes helyzet, hogy Nagy Pétert nem Szentpétervár nyerte el az ottani voksok 47 százalékával, hanem Voronyezs, 59 százalékkal. Egy másik híres moszkvai repülőteret, Domogyedovót a jeles, XVIII. századbeli polihisztorról, Lomonoszovról nevezik el, Arhangelszk is szerette volna megszerezni őt, de a moszkvaiak 71 százalékával szemben csak 61 százalékot tudott produkálni a világhírű tudósért.

Lermontov, a költő ezen túl Mineralnije Vodi repülőterét ékesíti, joggal, sok-sok orosz művész kedvenc pihenőhelye volt ez a Szocsitól keletre eső kaukázusi város. Szocsi maga Jevgenyij Szevasztyanov űrhajós nevét kapja, Szamara repülőtere sikeresen elnyerte a nagyszerű rakéta-konstruktőr, Szergej Koroljov nevét.

Több fontos légikikötő már most is jeles orosz személyiségek nevét viseli, ezekről a repterekről nem volt szavazás, például Szaratov repülőtere továbbra is a világ első úrhajósának, Gagarinnak a nevét viseli. A legendás második világháborús pilóta, Pokriskin Novoszibirszknek kölcsönzi a nevét, Krasznodar Nagy Katalin cárnőt „nyerte el”. Az orosz fegyveres erők által elfoglalt krími Szevasztopol repülőtere Ivan Ajvazovszkij nevét veszi fel.

A Lengyelország és Litvánia közé ékelt kalinyingrádi orosz terület volt a helyszíne az egyik leghevesebb választási kampánynak, ahol még orosz képviselők és az ott állomásozó orosz flotta parancsnoka is hevesen mozgósított az ellen, hogy a város szülötte és egyetemének professzora, Immanuel Kant filozófus nevét viselje. Igaz, az ő idejében a város neve Königsberg volt és Poroszországhoz tartozott.

Igor Muhametsin ellentengernagy a balti flotta tengerészeit és azok rokonait szólította fel arra, utasítsák el Kantot, aki szerinte csak néhány érthetetlen könyvet írt, sőt, ismeretlen tettesek a szavazás idején festéket öntöttek Kant szobrára az egyetem épülete előtt. El ne felejtsük, a voksoláson végül a filozófus csak a második helyen végzett, a repülőtér névadója meggyőző fölénnyel Erzsébet cárnő lett.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek