Indul a balatoni hajózási szezon

Antal Norbert   ·   2013.04.27. 09:00
szigliget_keszkk

Az igen hosszúra nyúlt téli szünet után már mindenki várta a jó idő érkezését, aminek egyik biztos jele, hogy elindul a hajózási szezon hazánk egyik legnépszerűbb térségében, a Balatonon.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) április 27-től, szombattól, naponta közlekedteti legkedveltebb járatait, a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalakon.

Május elsején debütál egy új hajójárat, mely Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget közt jár majd hétvégenként, és aminek beindításában az említett települések önkormányzata is segített a Bahartnak. Maga az útvonal nem új, hiszen eddig is volt minden évben hajójárat a három település közt, viszont azokat csak június elsejétől indították. A mostani lépést a kerékpárosok egyre növekvő száma indokolta.

A szezonkezdet természetesen a Szántód és Tihany közt közlekedő kompot is érinti, hiszen egy órával tovább járnak majd a szállítóhajók. Az utolsó komp este 8 órakor indul Szántódról a túlpartra, majd vissza Tihanyból fél 9-kor.

Több újdonsággal és frissítéssel is készül a Bahart az új szezonra. Átalakítják az Akali vízibuszt,ami így kerékpárszállításra is alkalmas lesz, leginkább a nyugati medencében, Balatonmáriafürdő és Balatongyörök közt találkozhatunk majd vele. Emellett két kisebb, 20-25 fős gyorshajó is beszerzésre kerül, amit pályázati forrásból finanszíroz a vállalat.

Az okostelefonok terjedésével a WIFI-hálózatok kiépítése is fejlődésnek indult, ebben pedig a Bahart sem akar lemaradni, így a Siófok-Csopak és Fonyód-Szigliget közti sávban a nagyobb hajókon elérhető lesz a szolgáltatás.

A harmadik ütemmel befejeződik a siófoki közforgalmú kikötő felújítása, új burkolatot kap a móló és a mólófej, valamint rondellákat is kialakítanak. Megújul a világítási rendszer is, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő LED-es, parapetes világítást alakítanak ki. Emellett esőbeállót is létesítenek a Balaton fővárosának kikötőjében.

Az idei szezon első útján a tavaly szeptember 28-án átadott Szigliget hasította a habokat. Ez minden évben hagyományosan nagyszombaton zajlik a Siófok-Balatonfüred útvonalon, amikor is többek közt a siófoki polgármester is a hajóról tekinti meg hazánk legnagyobb tavát. További érdekesség, hogy idén már esküvőt is tartottak a Szigliget fedélzetén.

Szabó Zsolttól megtudtuk, hogy az utasok szeretik az új hajót, sőt, sokan keresik, érdeklődnek, mikor lehet a Szigliget fedélzetén átjutni a túlpartra. A tapasztalatok abszolút pozitívak, a hajó megbízható, könnyen szeli a magyar tenger habjait, valamint stabil és még gyors is.

A Szigliget a próbaútján. A szezonban bulihajóként is közlekedik majd<br >(fotó: Balatoni Hajózási Zrt., Rill Tamás)

A szezon folyamán egyébként a Szigliget séta- és bulihajóként is közlekedik majd a Balatonon, a főszezonban pedig, ami július 13. és augusztus 25. közt van, nem csak a Siófok-Balatonfüred-Tihany háromszögben közlekedik majd a hajó, hanem Keszthely, Badacsony, Balatonkenese és Balatonboglár kikötőjében is találkozhatunk majd a Szigligettel.

Kapcsolódó hírek