Ismét Boeing magyar lajstromban: a Farnair gépe

iho   ·   2014.04.04. 14:30
cim

(Fotók: Zainkó Géza)

Néhány napja érkezett Budapestre a Farnair Hungary HA-FAT lajstromjelű, Boeing B737-43QF változatú tehergépe. Ezzel eggyel tovább nőtt a valaha magyar lajstromban lévő Boeing 737-es típusú repülőgépek száma – adja hírül a Képes Repülés portál.

Az 1996-ban gyártott és december 6-án először repült, 28492-es gyári számú repülőgép az életét az utasforgalomban, bérgépként kezdte a China Airlinesnál B-18675-ös lajstromjellel. Alig kétévi szolgálat után, 1998-ban a tajvani légierőben folytatta pályafutását, majd 2000 májusában az Asiana Airlineshoz került. Itt öt évig dolgozott, majd a Skynet Asia Airways flottáját gyarapította, később 2011 és 2013 között a Soalaseed Airnél repült.

A végül fehér-kék festésű gépet a magyar lajstromba kerülés előtt átalakították teherszállítóvá. A Farnair Hungary Kft. korábban kisebb kapacitású L–410-es és F–27-es repülőgépeket üzemeltetett. A HA-FAT a nemsokára Kanadába kerülő HA-LEW után a második magyar lajstromban lévő teherváltozatú Boeing 737-es lett.

Az iho/repülés még tavaly nyáron adott hírt arról, hogy a Farnair az Aeronautical Engineers (AEI) nevű cégnek adott megbízást négy Boeing 737-400-as átalakítására palettás teherszállítás céljaira, négy további gépre pedig opciós lekötést tett. Az első gépen a munkálatok 2013 augusztusában kezdődtek Miamiban.

A Farnair Europe csoport lassan harminc éve az egyik vezető expressz csomagszállító cég Európában. A Bázel közelében lévő központ két légitársaságot üzemeltet, az egyik a Farnair Switzerland, a másik a Farnair Hungary, rajtuk kívül működik egy kiképző és egy handling cége is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek