Kína repülőgép-hordozója: már neve és száma is van

iho/repülés   ·   2012.09.13. 12:53

Hivatalos forrás alapján kijelenthető, hogy Kína a „Liaoning” nevet fogja adni első repülőgép-hordozójának, a tartomány neve után, ahol a felújítási munkálatokat végezték – írja a htka.hu. Eddig a hajót leginkább eredeti nevén „szólították”, de a „Shi Lang” is felkapott volt a szaksajtóban és a világ internetezői közt.

A hajóval 2011 augusztusában kezdték meg a tengeri próbákat. Úgy tűnik, hogy a tesztek végükhöz közelednek, mivel szeptember harmadikán felkerült az oldalára a 16-os szám, ami a rendszerbeállítás közeledtét jelenti.

Az 1998-ban egy hongkongi vállalat által az ukránoktól „ócskavasként” megvásárolt és kaszinóhajónak szánt Varjag felújítását a Dalian hajógyárban végezték, itt került sor a hadviseléshez szükséges rendszerek és fegyverek felszerelésére, és a Kínai Népfelszabadító Hadsereg színeit is itt kapta meg.

A várakozások szerint a Liaoning egy amolyan házi feladat volt a kínaiak számára. Egyrészt a kínai mérnökök értékes tapasztalatot és tudást szerezhettek egy nagyobbrészt kész repülőgép-hordozó befejezése során, melyet Kína második, immáron önerőből összehozott hordozójának megalkotásában kamatoztathatnak, másrészt a Kínai Haditengerészet is megkezdheti az üzemeltetés közbeni tapasztalatszerzést egy számára eddig idegen hajótípussal.

Kapcsolódó hírek